-
1 załącznik(i)
Gdzie jest masa do ECU
Witam wszystkich poszukuje dokladniejszej informacji gdzie znajduje sie masa do ECU w 145 tce silnik 2.0 TS. Znalazlem w serwisowce ale na podstawie tego rysunku nic nie moge znalesc w tym miejscu albo zle szukam wiec prosze o pomoc. Szukam tej masy gdyz mam problem z odpaleniem silnika autko ma napiecie na cewkach 12v ale nie ma iskry oraz nie dziala pompa paliwa. Przekazniki z przodu nie sa uruchamiane z tego co wiem sterowane sa one masa z ECU.
widok z serwisowki chodzi mi o ta mase.
Załącznik 39007
-
Ta masa jest wewnątrz auta po stronie pasażera w okolicy nadkola. Zanim jednak zaczniesz jej po raz koejny szukjać sprawdź dokładnie owe przekażniki i bezpieczniki przy akumulatorze. Popatrz na schemat i sprawź dlaczego przekażnik od pompy nie działa i nie ma zasilania ECU. Złącze podłączenia masy, którego szukasz nie ma tutaj znacznie, gdyż punktór podpięcia jest znacznie więcej i zawsze ECU jakąś masę ma. Sterowanie masą polega na włączaniu i odłączaniu potencjału ujemnego a nie dodatniego co nasuwało by się wprost. Temat z podobnym problemem był już na forum. Proponuję go odszukać i dokładnie sprwdzić co i jak. 99% problemów, w tym Twoich to właśnie zaśniedziałe złącza przekaźnikówi bezpieczników pod maską oraz i ich złącz. Cały system zasilania i sterowania jest zaskakująco prosty - wystarczy wczytać się w schematy. Jaki masz rocznik ?
-
Rocznik mam 96 juz troche to przegladalem sprawdzilem przekazniki wszystkie wporzadku nawet zamienialem dla pewnosci i nic sie nie odzywaja. Moj problem pojawil sie bardzo nagle wrocilem do domu autkiem normalnie wieczorem a rano juz nie chcial odpalic stad moje podejrzenia padaja wlasnie na jakis problem z ECU. Dzis bede podmienial takie ECU zobacze czy to cos pomoze mam takie bez IMO i dam znac jakie efekty.
Pozdrawiam
Łukasz