-
dzwonienie na jałowym
Witam!
Zauwazyłem u siebie dzwonienie słyszalne tylko na zewnątrz na biegu jałowym. Wystarczy że dotknę gazu i zwiększe obroty o 100 i wszystko cichnie. Wewnątrz jest to dobrze słychać podczas powolnego ruszania na zbyt niskich obrotach, oraz przy zapalaniu i gaszeniu. Dźwięk przypomina jakby jakąś luźną osłonę metalową... Dzisiaj jest za ciemno aby to sprawdzić a i z czasem słabo stoję... może ktoś coś takiego miał? Może to być tłumik [niby z miesiąc temu czy półtora jak nim ruszałem wydawał się stabilny] albo coś niewielkiego ale nie daje mi to spokoju. To co na forum jest wypisane słabo pasuje do mojego przypadku gdyż u mnie słychać to tylko na bardzo wolnych obrotach. Pozdrawiam
-
Witam myślę że może to być łącznik elastyczny wydechu czyli tak zwana plecionka . proponuje wjazd na kanał jeśli masz taką możliwość i postukaj w tą plecionkę ręką i będziesz słyszał czy dzwoni albo po prostu na odpalonym silniku od dołu posłuchaj czy to właśnie ona dzwoni.
czekam na info zwrotne Pozdrawiam
-
Nie myślałem że ta plecionka może dzwonić...dzięki za podpowiedź. Moje założenie było takie niestety że zbiorę teraz pomysły i dopiero w sobotę jak będę miał czas obadam to na podnośniku. Niestety od jutra rana jestem zawalony pracą po pachy. Dlatego też info zwrotne dopiero w sobotę... niemniej dzięki za pomysł. Wygląda na trywialną sprawę ale jakoś się niepokoiłem :)
-
popatrz jeszcze na osłone filtra oleju. Miałem identycznie i winna była właśnie ona :)
-
W sumie to też może być przydatna wskazówka bo nie tak dawno był zmieniany olej... może się coś odkręciło :) TY
-
Witam kolegę i jak tam udało się zidentyfikować usterkę??
-
u mnie od kilku dni usterka taka sama, tzn też coś dzwoni, jak dodam gazu to cichnie , a na jałowym dzwoni, tak jak by jakaś nakrętka latała w misce i stukała...
i wydaje mi się ze to bedzie sprzęgło alternatora. olej wymieniałem 5tyś km temu i sprawdzałem jest tak jak ma być
-
-
Cytat:
Napisał
Jony88
Ja obstawiam wydech
Dokładnie! Sprawdźcie osłonę metalową w środkowej części tłumika. Miałem podobnie, identyczne objawy, osłona oberwała się i wisiała na rurze.
-
Witam
Miałem dokładnie takie same objawy. Sprzęgło jednokierunkowe alternatora było powodem.