-
Nie odpala!
Mam problem kupiłem alfe 146ti z 96roku alfa stała w jedny miejscu 5lat i jest trochę problemów
a zwłaszcza jeden nie pali!
-Akumulator dobry
-Rozrusznik kręci
-Iskra jest
Pokazuje mi błąd wtryskiwaczy benzyne z baku spuściłem 11l zrobiła się pomarańczowa:D
pompa też chyba git wymieniłem jeden przewód w niej bo już trochę spenkany był.
-
Jak kręci a nie odpala a przy tym świeci się kontrolka układu paliwowego spróbuj odpiąć czujnik temp. powietrza, jest zaraz przed/za przepływką (nie pamiętam, ale to ta mniejsza wtyczka za filtrem powietrza) i zobacz. Nie wiem, czy czujnik położenia wału też nie powoduje świecenie marchewki i braku zapłonu..
-
A ja miałem cos takiego w swojej z tym że nie stała wtedy tak długo. bo stała zaledwie 2 dni. Co się okazało? w sumie to nie wiem bo po prostu mechanik doradził żeby wstawić ją do Ciepłego pomieszczenia. dolałem też preparatu do benzyny odnośnie niskich temperatur i jak ręką odjął. W tym roku zapobiegawczo też jej wleje :) Ale u mnie była to wina pewnie tego ze było za zimno.. Jaka benzyna w Polsce jest każdy wie. W sumie nie wiem czy to Ci pomoże bo wątpię że to jest przyczyną ale przynajmniej u mnie było identycznie. Możesz też poprosić drugą osobę żeby słuchała czy pompa działa...
-
Wyjmij wtryski i włóż je na noc do nafty ,rano wypukaj benzyną, przedmuchaj ,ja miałem taki problem jak jeżdziłem pół roku na gazie (uszkodzona pompka paliwa) po wymianie pompki nie odpalała na benzynie i ta operacja pomogła ,może i tobie pomoże.
-
a sprawdzałeś przekaźniki i bezpieczniki przy akumulatorze tam jest zasilanie wtrysków i u mnie jak zgnił kabel to tez nieodpalała, może tam coś nie łączy poszukaj...powodzenia
-
na początek to sprawdź czy paliwo dochodzi do silnika.
-
Właśnie aby zapobiec taki sytuacjom, zasyfianiu się pompy, zapiekaniu wtryskom, czy ich zanieczyszczeniu, raz do roku, na min 20L paliwa wlać jedną butlę dodatku do paliwa STP ( srebrnego ) koszt to jakieś 80zł, a naprawdę efekty znakomite