Witam,
czy w waszych alfach silnik też się tak długo nagrzewa? u mnie jest to coś niesamowitego bo żeby osiągnął odpowiednią temp zimą to jest to około 20-30 minut jadąc ciągle a w korku to troszkę szybciej. też tak macie?
Printable View
Witam,
czy w waszych alfach silnik też się tak długo nagrzewa? u mnie jest to coś niesamowitego bo żeby osiągnął odpowiednią temp zimą to jest to około 20-30 minut jadąc ciągle a w korku to troszkę szybciej. też tak macie?
Nie, my tak nie mamy. Sprawdź termostat.
sprawdzałem już jest idealny. Wiecie nie jest to jakiś problem bo po prostu się nagrzewa troszkę dłużej i już. No dłużej niż mój poprzedni samochód. Termostat był już sprawdzany teraz żeby zapobiec temu to mam zamiar zamontować osłonę silnika która już kupiłem zawsze to może powodować szybsze grzanie :)
hmmmm , Jak idealny? Skoro nie działa ?
Dlaczego uważasz ze jest sprawdzony i jest dobry? podaj jak to stwierdziłeś ?
( powiem Ci ze w moim Diesli po 7 min mam 90stopni )
no Ale diesel to szybciej się nagrzeje... Jak było to sprawdzone. Byłem z tym już u dwóch mechaników jeden mówi ze jakoś to sprawdził mechanicznie a drugi podpiął do kompa i mówi że nie ma błędów a skupił się dokładnie na nagrzewaniu.
Zastanawiam się czy może zapobiegawczo nie wymienić go... Ale no jak 2 mechaników mówi że jest OK. przecież jakby powiedzieli że jest źle to im się opłaca bo do tego zarobią coś a tak to tylko za sprawdzenie na kompie płaciłem.
Więc mówiąc że jest idealny polegam tylko na zdaniu mechaników u których serwisuje swoje samochody. Obaj sprawdzeni i dokładni.
Co myślicie? Wymienić na wszelki wypadek?
Jeśli problem tkwi tylko w dłuższym, jak Ci się wydaje, nagrzewaniu się zimnego silnika, sprawność termostatu możesz sprawdzić bez mechanika w banalny sposób:
Metoda 1. Jadąc na zimnym silniku, obserwuj wskaźnik temperatury, przy sprawnym termostacie strzałka powinna dojść do pewnego momentu (u mnie jest to około połowy, 3/4 pola ponad 90 stopni), a następnie powinna opaść (u mnie do 90), jeśli tak się nie dzieje, a wskaźnik powoli idzie do góry i w pewnym momencie nie opada (otwarcie dużego obiegu chłodniczego), znaczy, że termostat jest do wymiany.
Metoda 2. Odpal samochód (przy zimnym silniku) i złap za wąż, który idzie od termostatu do chłodnic (ten górny), w trakcie pracy silnika, przewód nie powinien się nagrzewać, tylko w pewnym momencie (otwarcie termostatu) powinien się nagrzać gwałtownie, jeśli tak się nie dzieje, diagnoza taka sama jak w przypadku braku opadania wskazówki.
No to metoda 1 moge powiedzieć że działa bez problemów bo wiem jak jeżdżę jak to wygląda i to śmiga super. 2 to sprawdzę może jutro :)
Obydwie metody służą do sprawdzenia tego samego, czyli czy otwiera się duży obieg - jeśli wskazówka opada, znaczy że się otwiera, czyli sprawdzanie drugą metoda nie jest potrzebne ;)
Aha :P No to tyle dobrze że nie muszę wychodzić na zimno :P podobnie jest w korku jak stoję. że co jakiś czas opada. potem powoli rośnie i znowu opada :) Ale to chyba wentylator po prostu :)
Tak, to wentylator. Oczywiście oprócz zamykania i otwierania, termostat ma również za zadanie utrzymywanie odpowiedniej temperatury, ale to możesz sprawdzić tylko na ECU.