Jako że moc niespecjalnie porywa... Zastanawiałem się, czy w Polsce ktoś będzie w stanie podciągnąć silnik 3.2?
Pewnie podstawą będzie zrobienie dolotu, wydechu i finalnie remap, by to zestroić?
Robił już ktoś coś takiego, czy chcę być pierwszy? :P
Printable View
Jako że moc niespecjalnie porywa... Zastanawiałem się, czy w Polsce ktoś będzie w stanie podciągnąć silnik 3.2?
Pewnie podstawą będzie zrobienie dolotu, wydechu i finalnie remap, by to zestroić?
Robił już ktoś coś takiego, czy chcę być pierwszy? :P
z oferty kilku firm tuningowych kojarze, ze sam chip da Tobie przyrost 15-20KM, co na pewno Ciebie nie satysfakcjonuje ;-) Jak chcesz wiecej potrzebna bedzie, ta jak piszesz, ingerencja mechaniczna. Osob z silnikami 3.2 od GM na tym forum jest malo ale moze ktos sie znajdzie, kto juz sie sprawa interesowal, a jak nie zostaje forum Opla
Na www.forum159.com jest user Sporting z Rzeszowa ,który zrobił to w angielskiej Autodelcie jako pierwszy klient z Polski . Parametry jego 159 3.2 V6 Kompresor to w tej chwili 352 KM i 420 Nm .Przyśpieszenie od 0-100 kmh 5.5 sek.
A dźwięk Busso też mu dodali??:D
Tak , montują za symboliczną opłatą cos takiego
http://www.motofilm.pl/2010/10/25/so...w-twoim-aucie/
;)
Że się tak trochę wtrącę... 352KM i 420Nm i aż 5,5s do setki? Trochę słabe polepszenie biorąc pod uwagę koszt modyfikacji, który zapewne zakręcił się w okolicach wartości auta... Fakt faktem to około 2'ie tony blachy, no ale jednak jest Q4, które mimo wszystko powinno lepiej pozwalać się odpychać autu...
Toż Niski w swojej GTA Q2 osiąga niewiele gorsze wyniki, nie mówiąc już od democar'ze AlfaClubu...
Nie zapominaj, że GTA też jest cięższa od zwykłej 156 V6 i nie jest to 500km tylko maksymalnie 400km a różnica w mocy jest 100KM/Nm, poza tym różnica jest w tym, że jedno to wolnossak a drugi supercharger co powinno znacząco wpłynąć na korzyść 3.2GM
Słyszałem, że oni schodzą tamtą Alfą poniżej 5 sekund :) a to tylko Q2, znaczy Quaife bardziej :P
Bardziej chyba efektownie bez pisku opon... efektywnie by było chyba coś w okolicach democaru AC a nie minimalnie lepiej niż GTA ze zmodzonym napędem :)
---------- Post added at 23:12 ---------- Previous post was at 23:00 ----------
Wiadomo, że nie wszystko, ale też dużo mówi o aucie...
Na gównianych nawierzchniach i w zimie Q4 będzie szybsze, ale w normalnych warunkach? no cóż...
Chodzi mi o to, że mimo uzyskania wysokich parametrów auto jakoś super nie poraża mocą...