Cytat:
Napisał lesio146
skrzynia (nie plyn a olej!) dedykowny;TUTELA, klasa ZC 80/S API GL4 Wspomaganie dedykowany TUTELA klasa GI/A DEXTRON II ; HAMULCE : DOT4 .czego tu nie rozumiesz?
Olej to też płyn ;) Dla przykładu podam Ci , że producent olej do automatu nazywa ATF , czyli Autmoatic Transmission Fluid - fluid czyli plyn , wiec sie nie czepiaj ;)
co do skrzyni - nie musi byc oczywiscie dedykowany - to taki chwyt marketingowy , jak pojedziesz do serwisu tez Ci nie wleja dedykowanego tylko producenta takiego z ktorym maja podpisana umowe , np w serwisie w ktorym ja pracuje uzywa sie shella , mimo , iż producent zaleca Mobila (zaleca , ale żeby było śmieszniej na pierwszy montaż jak wyjeżdzają z fabryki to są autka zalewane shellem - od marketing Panowie .... nie dajcie się zwariować reklamie ;) ). Co do wymagań producenta - GL4 to bardzo słaba klasa , szczerze mówiąc trudno będzie nawet kupić olej tak niskiej klasy , ja bym lał olej klasy GL5 ;) Aczkolwiek skrtzynia biegów jest bardzo mało wymagającym podzespołem jeśli chodzi o olej - byle tam był w odpowiedniej ilości i nie pływał w nim jakieś syfy ;) .
Hamulce toć masz napisane , że dot 4.
Wspomaganie - NIE DEXTRON tylko DEXRON II , czyli jakikolwiek ATF klasy 2 , jednak my laliśmy ATF nawet klasy 4 do aut , w których było zalecane klasa 2 . Jedyne ryzyko jakie powstaje to takie , że układ się rozszczelni , bo reszta ma się lepiej , ponieważ pracuje w lepszych warunkach. Ale żeby nie było , że ja to polecam - zawsze to robimy na własną odpowidzxialność , pozatym dexron II jest tańszy od trójek , a co dopiero od czwórek ;)
Co do silnika - klasa SG o lepkości 10W40 . Trzeba się trochę postarać , żeby zanabyć olej 10W40 , który nie będzie spełniał tej klasy ;). Większość olei na dzień dzisiejszy spełnia klasę SJ , czyli 3 klasy wyżej . No i kończąc ten ciekawy temat skomentuje tekst lesia - twoje pytanie jest nie na miejscu , kolega może się na tym nie znać , ma do tego prawo. A jeśli chcesz już komuś udowodnić , ze wiesz od niego więcej , to musisz pokazać , że wiesz , a nie , że rzucisz tabelą dedykowanych olejów przez producenta , ciężko pewnie dostępnych , nie wygodnych w użyciu i często niższej jakości niż inne dostępne na rynku ( z bardzo prostego pwoodu - jak ktoś układał tabele , to jeszcze nie były w powszechnym użyciu oleje o wyższej jakości ;) )
pozdrawiam i proszę się nie gorączkować , bo jak znam życie zaraz zaczną się awanturować Ci , których raczyłem poprawić ;)