Panowie przyszedl czas wymiany oleju w mojej belli ale nie mam zielonego pojecia jaki mam kupic ??
Mam 2005 rok 68 tys przebiegu silnik 1.9 JDT 16V
Doradzcie jakis najlepszy olej :)
Printable View
Panowie przyszedl czas wymiany oleju w mojej belli ale nie mam zielonego pojecia jaki mam kupic ??
Mam 2005 rok 68 tys przebiegu silnik 1.9 JDT 16V
Doradzcie jakis najlepszy olej :)
Pełny syntetyk 5W40 dedykowany do diesli (CF)
a marka castor, mobil one ??
Właściwie są tylko dwa na rynku moil i shell, które polecają serwisy - ja jeżdżę na shellu
Od lat jeżdżę na Castrolu Magnetic-u i nie narzekam.Ostatnio kupiłem na allegro właśnie taki niemiecki Castrol 10W/40 za 89zł za 5l i jest git :)
Po pierwsze to sprawdź czy olej na którym jeździsz ma priorytet zastosowania w dieslu (CF) czy priorytet zastosowania w benzyniaku (SL/CF) bo od tego zależą dodatki neutralizujące produkty spalania diesla. Po drugie do silników JTD 16v lub 20v zalecany jest ze względu na hydrauliczną regulację luzów zaworowych pełny syntetyk o klasie lepkości 5W40, więc olej o klasie lepkości 10W40 najzwyczajniej się nie nadaje...Cytat:
Napisał arturo
shell jest bardziej niż odpowiedni. jak kupowałem moją alficzkę w salonie alfy w niemczech to takim właśnie była zalana :)
Po pierwsze kupiłem Magnatec-a Diesel-a (to chyba do silników diesla) po drugie ja mam 2,4 JTD 10 V,tak więc nazwyczajniej a nawet jak najbardziej 10W40 się nadaje (chociaż pełne syntetyki na allegro też są dostępne) :)Cytat:
Napisał Maciek-156
A kolega pytał jaki olej do JTD 1,9 16v, więc twoje stwierdzenie na czym jeździsz nijak się ma do tegoCytat:
Napisał arturo
P.S. Oleju to lepiej na allegro nie kupować...
panowie a jesli ja mam 2.4 jtd 20v i 200tys przebiegu 2004 r to moge lac polsyntetyk czy nie bo z tego co tu wynika to niby nie moge a zawsze myslalem ze do samochodow z wiekszym przebiegiem leje sie i stopniowo przechodzi na polsyntetyk a z czasem na mineral
pozdro