-
Żarówki w 146.
Witam.
Chciałbym wymienić żarówki kierunkowskazów (może inne przy okazji też) z przodu w mojej 146. Powiedzcie mi proszę, czy taka wymiana jest na tyle prosta, że poradzę sobie z nią sam? Potrzeba do tego jakichś specjalnych narzędzi? Ma ktoś z Was może jakiś schemat, który mógłby mi pomóc przy wymianie żarówek? :)
Pozdrawiam.
-
Przekręcasz w lewo plastikowy element wystający z kierunkowskazu i zmieniasz żarówkę w tym wkładzie. W razie problemu z dostępem do kierunków można je banalnie wyjąć poprzez odblokowanie zawleczki metalowej widocznej z tyłu kierunkowskazu.
-
To ja podpowiem może inaczej:
Z tyłu lampy będzie taka metalowa zawleczka na sprężynie, należy ją odhaczyć i wypchnąć cały kierunek na zewnątrz (razem z kloszem kierunku). Dalej już powinno być prosto :) Cała robota to jakieś 5 minut ( wczoraj zmieniałem te żarówki w mojej 146 ). Jeżeli będziesz potrzebował nadal pomocy, mogę zeskanować instrukcję obsługi.
-
Wielkie dzięki za podpowiedzi, bardzo mi pomogliście. :)
A jak z wymianą żarówek świateł pozycyjnych, mijania i drogowych sprawa wygląda?
-
żartujesz? :P to proste jak pół metra drutu w kieszeni :D więc tak : z tyłu masz zaślepki odczepiasz i masz dostęp do żarówek. wymiana jest tak banalna, że trudno mi dobrać słowa by to opisać ale spróbuję : odczepiasz wszystkie kabelki od żarówki, potem ją odblokowujesz z drucików dociskających i wsadzasz nową. ich się inaczej nie da włożyć więc się raczej nie pomylisz (no chyba, że jesteś tak zdolny by tam zapakować świetlówkę :D) :) i odwrotnie jak opisywałem. Żarówki drogowe i mijania to H1 a pozycyjne W5W.
-
7 załącznik(i)
-
Już wiem wszystko co chciałem. Dzięki Panowie! :)
-
Okej, kierunki wymienione. Teraz jeszcze chciałbym wymienić mijania (i może drogowe). Szukam jakichś porządnych żarówek H1, koniecznie białych, nie niebieskich, nie żółtych, tylko białych. Oczywiście żeby spełniały wszystkie normy, były zgodne z przepisami. Za jakimi firmami się rozglądać? Polećcie proszę jakiś komplet tak do 50 zł za dwie sztuki. I coś tańszego do świateł drogowych.
Pozdrawiam.
-
http://allegro.pl/osram-h1-nightbrea...949458939.html
Naprawdę widoczna różnica i na pewno świecą na biało ;)
-