-
Kupilem Alfe-wkoncu!!!!
Witam!
Dzisiaj dokonalem swojego zyciowego zakupu czyli kupilem Alfe 156 2.4JTD z 1999r.(przebieg 180tys.km.)!!!
Powiem szczerze ze wogle nie myslalem o dieslu ale gdy sie nia przejechalem...poprostu bajka!!!
I teraz mam do Was pytanko!
Co w pierwszej kolejnosci wymienic?
Ktory olej bedzie najlepszy do tego autka?
Nigdy nie mialem diesla,jak o niego dbac???
Prosze Was o pomoc i z gory dzieki...
Pozdrawiam!
-
Na dzień dobry wymień rozrząd kompletny (chyba ze masz pewność iż był nie dawno wymieniany), nie wchodż na wysokie obroty przed osiągnięciem temp.około 50-60 stopni i pamiętaj zawsze po długiej i ostrej jeżdżie schłodzić turbinę-czyli nie wyłączaj od razu silnika tylko odczekaj około 2-3 minuty.
-
JTD to bezawaryjny slinik, wiec jeśli kupiłes w dobrym stanie to nic sie nie bedzie dziać. Wymieniaj filtry i olej, tankuj na dobrych stacjach (ja tankuje tylko na shellu a BP omijam z daleka). Podobno są usterki przepływomierza i EGR ale ja tego na szczęście nie doświadczyłem.
-
Napiszcie mi prosze jaki olej bedzie najlepszy do mojej Alfy (156 2.4JTD-1999r.)???
Czy silniki JTD sa takie glosne czy tylko mi sie wydaje bo moje autko troche slychac,szczegolnie na biegu jalowym???
I jeszcze jedno,ile moze kosztowac wymiana kompletnego rozrzadu w tym autku???
-
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...highlight=olej
Proszę bardzo powyżej link i wszystko będziesz wiedział,ja w mojej mam castrol 10w40 i jest wszystko ok,nie narzekam.... rozrzad weź z górnej półki chodzi mi o części ponieważ tańsze mogą być gorszej jakości,ale to tylko moje sugestie. pozdrawiam i życzę frajdy z jazdy,nie zapomnij o wymianie filtra powietrza i oleju...
-
Mozecie mi jesze napisac czy silniki JTD sa glosne bo tak jak napisalem wyzej moj troche slychac???Jestem przyzwyczajony do dzwieku silnika benzynowego,diesla mam pierwszy raz!!!
-
hmm... mój osobiście jak dla mnie i znajomych jest cichy,oczywiście z zamkniętą maska :mrgreen: przy podniesionej masce trochę głośniej go słychać... nie przejmuj się bo chyba przeraża Cię to,że Twoja bella może się wyróżniać z tłumu pod względem głośnego silnika...nic takiego się nie będzie działo,może gdy jest zimny troszkę głośniej chodzi,ale zaraz się nagrzewa więc jest cicho... Swoją drogą 5 cylindrów pięknie gra gdy wchodzi w wysokie obroty :lol:
Zapomniałem o rozrządzie więc zmieścisz się w granicy 350-500zł zależy jakie części i kto robi...
Pozdrawiam.
-
Tu masz racje!Silnik naprawde ma piekny dzwiek gdy wchodzi na wysokie obroty (troche przypomina mi silniki V6)!Jedna z przyczyn dla ktorej kupilem diesla to wlasnie jego dzwiek!
-
Napisz mi jakie filtry wymienic,napewno powietrza i jaki jeszcze???
-
Gdzie kupic kompletny rozrzad do Belli (2.4JTD)bo w mojej miejscowosci to bedzie chyba troche trudne???
Znalazlem na Allegro ale nie wiem czy bedzie dobry???
link:
http://moto.allegro.pl/item349379736...a_2_4_jtd.html