-
Katalizator 2.0 TS
Mam Alfa Romeo 156 2.0TS z 98roku
Moje pytanie polega na tym czy zamiast katalizatora można wstawić zwykły tłumik przelotowy
czy nie będzie tracić mocy,nie uszkodzi silnika i nie będzie przeszkadzać w jego pracy,nie wzrośnie spalanie i nie zacznie dławić silnika.I jak będzie z dzwiękiem (czy nie będzie głośny)
-
Podlacze sie do tematu...Mam identyczne pytanko czy zamiast katalizatora moze byc zwykly tlumin czy tez strumiennica?? Jezeli nie ma wbitego w dowod katalizatora to mozna go spokojnie zastapic...
-
Podepnę się z pytaniem, czy jest jakiś miarodajny sposób na zweryfikowanie czy katalizator jeszcze działa, albo że jest zapchany>? Dziękuję.
-
hmmm jesli chodzi o to czy katalizator dziala to moje zdanie jest takie : Jesli nie slychac glosnego dzwonienia tak jakby porcelana uderzala o blache albo jesli auto ma moc i nie dlawi sie to katalizator raczej na moje to jest sprawny dziala i spelnia swoje zadanie. Natomiast jesli sa przyczyny takie jak opisalem wyzej tzn ze cos moze byc nie tak z katalizatorem. Jesli bedzie slyszalny dzwiek porcelany uderzajacej o blache ( glosna praca wydechu) to wtedy porcelana katalizatora jest popekana i nalezy go wymienic albo zalozyc tlumik przelotowy lub strumienice. Jesli auto nie ma mocy i dlawi sie to moze byc np katalizator zapchany wtedy mozna go wymontowac i przeczyscic ( sa rozne preparaty na czyszczenie tego typu rzeczy) a jesli czyszczenie nie zda egzaminu to wtedy raczej wymiana lub zastapienie katalizatora strumienica lub tlumikiem. Takie jest moje zdanie ale byc moze ktos inny z forumowiczow ma inne i lepsze rozwiazania:):D Pozdrawiam
-
A nie lepiej wspawać kata uniwersalnego z firmy basal koszt to 200 zł
-
Czy można...?
To zależy czy są 2 sondy czy 1, jeśli jest 1 to bez problemu można zastąpić katalizator rurą, strumiennicą, tłumikiem czy innym zamiennikiem. W przypadku 2 sond musi być katalizator! Spalanie nie wzrośnie, i teoretycznie nie będzie żadnych zmian. Ja nie mam kata i nie zauważyłem niczego co mogłoby niepokoić, dźwięk wydechu też się nie zmienił
Jak sprawdzić?
Są 2 najlepsze sposoby, oba organoleptyczne :) Jeśli słychać brzęki, coś na rodzaj grzechotki itp to na pewno katalizator jest uszkodzony. Drugim sposobem to po prostu wykręcenie katalizatora (w sumie 4 śruby) i zajrzenie do środka