-
alternator
Witam
jako że najprawdopodobniej padł alternator bo auto umiera podczas jazdy i nie ma siły nawet przekręcić rozrusznikiem mam kilka pytań
dać do naprawy ??
kupić nowy??
kupić używkę ?? jak tak to czy pasuje od 156 np ??
jeśli chodzi o obecny alternator nie sprawdzałem czy w ogóle ładuje
kiedyś z pół roku temu jak miałem laptopka podpiętego to programik pokazywał 13V
-
jak nie ma siły kręcić to nie alternator tylko akumulator masz słaby .
-
kolega napisał ze auto mu umiera podczas jazdy czyli nie ma ładowania . Polecam ci oddać stary do regeneracji lub kupić jakiś zregenerowany z allegro z gwarancją oczywiście akumulator też do sprawdzenia. Pozdrawiam
-
jakie koszta regeneracji jeśli ktoś się orientuje??
-
zależy co ci padło czy szczotki ,diody czy regulator napięcia i czy wymienisz tylko to co uszkodzone czy zrobisz sobie kapitalny remont odrazu
-
dla pewności może warto zmierzyć napięcie na aku kiedy auto uruchomione
-
i jest niespodzianka ładowanie jest na poziomie 14V
a winny był akumulator który padł jedna cela robiła zwarcie w sumie na jednej tylko było napięcie powyżej 10V a na pozostałych 7, 5,4,2
wsadziłem inny akumulator i się dziś wszystko wyjaśni
pobór prądu na postoju 0,03 więc na pewno nie wyładuje akumulatora :)
teraz czas na nowy akumulator jakieś sugestie co do producenta ??
-
jeśli padł alternator to zadbaj i o baterię bo nie była doładowywana a alternator zdecydowanie do regeneracji oddaj, nie ma co się bawić w poszukiwania używki albo nowego...
-
ktoś podpowie jak zmierzyć napięcie na poszczególnych celach ??
dając czarny kabelek na minus a czerwony w poszczególne cele to w pierwszej i drugiej celi pokazuje po 2 z kawałkiem na 3i4 po 6 z groszami a na 5i6 10 i trochę
zastanawia mnie jeszcze jedno autko odpaliło a za pare km zgasło kontrolki się żarzyły jak by zwarcie było
pytanie gdzie w aku ??
teraz aku stoi w garażu i miernik pokazuje 12,7V jak odłaczyłem prostownik w piątek to było 13,18V
-
Mam pytanko orientuje się ktoś jak na alternatorze są zamontowane diody prostownicze?? Tzn. czy mostek prostowniczy jest osobno czy razem z regulatorem bo mruga mi całe oświetlenie alfy, a ładowanie mam ok czyli 14V i nie faluje czyli najprawdopodobnie padła dioda, nie mam aktualnie dostępu do epera więc pytam was. Aha i czy do wymiany trzeba dużo demontować czy jest jakiś sposób?