-
Alfa nie odpala!
Cześć!
Mam taki problem. Jeździłem Alfą do zero, dojechałem pod blok , wskazówka leżała już na punkcie zero, prawie, rano dziś wstaje chcę jechać , a tu nie odpala. Dolałem mu 10 litrów benzyny, odczekałem 10 min, i dalej nie odpala. Kręci się, ale nie odpala.
Co to może być?
-
Możliwe, że zassało syfy z dna i się pozapytachło. Trzeba byłoby sprawidzić pompę paliwa i filtr.
-
Kurcze, nawet nie mam jak ruszyć z pod domu. Myślisz że to nie świece?
Według wskaźnika paliwa trochę go było, leżał lekko przed "opieradłem" na zerze
-
No paliwa trochę mogło być. Ale jak wiadomo jak jest go mało to większe prawdopodobieństwo zassania syfu, który pozapycha. Tak więc nie wydaje mi się żebyś świece zalał.
Ale możesz spróbować ją odpalić za jakiś czas.
-
Kiedy proponujesz? Ostatni raz próbowałem o 9. Bo jeśli to świece, to o ile mnie pamięć nie myli to za komplet ( 8 szt.) NGK 135zł u mnie. A jeśli zapchało to ja nie ruszę, więc nawet , nie wiem jak to zrobię
-
Świec nie musisz wymieniać (jeśli są zalane). Szybki sposób to wykręcić i sprawdzić wtedy można jesz osuszyć/wyczyścić lub poczekać np do jutra. Ja bym się zainteresował pompką i filtrem. Trzeba byłoby to obejrzeć. Takie moje gdybanie ale może koledzy mają jeszcze jakieś inne pomysły.
-
No tak,tylko że ja tak powiem "jestem zielony" i nie chcę niczego tykać , bo nie chce czegoś, lekko mówiąc zepsuć.. Jeśli auto nie odpali, to nie mam jak nawet, żeby mi ktoś to zrobił u mnie, bo nikt się nie zna. Hmm.. Świece zalane? Nie wydaje mi się. Gorzej jak naprawdę przytkały to syfy...
-
Świece w TSie 16V zalać - nie udało mi się, chyba, że wtryski by lały. Kiedyś wyjeździłem wahę do 0, zalałem 4l, odpaliłem i pojechałem i to w przeciągu 30 minut. Syf z dna baku ma sens, ale to równie dobrze zatarta pompka albo może być zbieg okoliczności i np. czujnik położenia wału Ci padł.
-
Eeeh.. Coraz bardziej mnie straszyciee.. Co zrobić, bo sam na miejscu nic nie zrobię, mieszkam na osiedlu nie mam mowy o SAMODZIELNEJ naprawie pod blokiem ...
-
A po przekręceniu kluczyka aby kontrolki się zapaliły,słyszysz pompkę paliwa?