-
spalanie 1.6 TS 105KM
witam od 1.5 miesiąca mam alfe 147 i dziwi mnie trochę jej spalanie .. ogólnie mało nią śmigam ale wychodzi mi 12.5 l /100 km .. może ma to duży związek z moja jazda .. rano do szkoły 3.5 km i ze szkoły do domu 3.5km gdzie ten odcinek jadę około 15-20 bo takie korki .. do tego kilma (jeżdżę spokojnie wiec max 3tys obrotów ).. czy to przez to wychodzi mi takie spalanie ? czy coś jest z nią nie tak ?
-
Po 1 - drugą połówkę baku traktuj z przymrużeniem oka (na wskaźniku w większości aut jest ona "mniejsza" hehe tj. szszybciej jej ubywa)
Po 2 - Podłącz się pod kompa - sprawdź sondy i przepływomierz , jak i pełną diagnostykę silnika (nigdy nie świeci Ci się CHECK ENGINE ? )
Po 3 - Te silniki palą zwykle koło 8l przy jeździe emeryckiej do 11-12 przy "szlifierce pod 6tys obr"
Wniosek ? Komp prawdę CI powie :)
Profilaktycznie sprawdź także filtr powietrza.
-
CHECK ENGINE nigdy mi się nie świeci
-
Napisz coś więcej o niej .
Kiedy były wymieniane - świece-olej -filtr oleju-filtr powietrza.
Jaka ma temperaturę?(termostat) Jakie opony i ciśnienie w oponach , jaka geometria zawieszenia.
Poprzedni właściciel przed sprzedażą pewnie się za bardzo tym nie przejmował.
Jak to wszystko będziesz miał ogarnięte to i spalanie też wróci do normy.
-
ona była sprowadzona z niemiec wiec chyba tam o nia dbali ... mało o niej wiem .. opony 185/65 R15 .. temp max 85 stopni
-
to na dzień dobry do sprawdzenia termostat jak w korkach jeździsz to 90 powinno być cały czas :) nie dogrzany większe spalanie
klima plus 1 l do spalania
poza tym wymień filtr powietrza
sprawdź /wymień świece
do sprawdzenia sondy i przepływka od tego zacznij
-
Panowie, 12,5 litra w dużych korkach i to na odcinku 3.5km (silnik nawet nie zdąży się w takich warunkach porządnie nagrzać) brzmi jak zupełnie sensowne spalanie. Te silniki są bardzo paliwożerne i tyle. Diagnostyka oczywiście nie zaszkodzi, ale ja tu żadnej anomalii nie widzę.
-
Witam. Na trasie przy predkosciach miedzy 90 a 110 i niekiedy 140 na odcinku 100 km mam spalanie okolo 7l. Jak jezdze po miescie, ale jezdze a nie stoje w korkach to spalanie mam okolo 10l max. Jak jade z pracy do domu czyli 4 kilometry z czego 2 kilometry tylko w korku, ktore pokonuje w jakies 25 minut spalanie mam okolo 22l na 100. Ogolnie spalanie na dystansie 500 km mam teraz 11,5l i mysle, ze jest do przyjecia. Wydaje mi sie kolego, ze z silnikiem masz wszystko ok. Oczywiscie mozna odpytac kompa bo to, ze nie swieci sie MIL nie znaczy, ze wszystko jest prawidlowo. Kontrolke wywala jesli wartosc ktoregos z monitorowanych parametrow prowadzi do zwiekszenia emisji spalin o 50%. Jesli sa dwie usterki kazda zwsieksza emisje o 35% to razem masz 70% bledy zapisza sie ale kontrolka sie nie wlaczy. Dla Ciebie moze to oznaczac zwiekszone spalanie. Pozdro.
-
- możesz podczas jazdy podłączyć komputer i zebrać logi z korekcji czasu wtrysku dla parametru długo i krótko terminowych, tzw. $06 ( $08), $07 ( $09).
- programy które to mierzą to Scan Master, Scan XL Pro, PCM Scan, moDiag i wiele innych , interfejs to ELM 327 ale nie klon.
- parametry kotrekcji długoterminowej powinny oscylować wokół wartości ZERO.
--
http://img26.imageshack.us/img26/818...0obrmin.th.jpg
--
http://img525.imageshack.us/img525/8075/24028.th.jpg
--
- tak na marginesie taki pomiar wykazał że uszkodzony jest termostat, trzyma tylko + 78 st C podczas szybkiej jazdy.