Witam.
Przepraszam jeśli temat gdzieś juz był ale nie mogłem namierzyć.
Jaka jest "norma brania oleju w silnikach JTD
czy pól litra od wymiany do wymiany (10000) mieści sie w jakichś sensownych granicach?
pozdrawiam
Printable View
Witam.
Przepraszam jeśli temat gdzieś juz był ale nie mogłem namierzyć.
Jaka jest "norma brania oleju w silnikach JTD
czy pól litra od wymiany do wymiany (10000) mieści sie w jakichś sensownych granicach?
pozdrawiam
Nawet bardzo czyli woglłe nie bieze , zalecana wymiana chyba co 20ooo ale ja wymieniam co 15000
U mnie bierze ok.200 ml od wymiany do wymiany. Zmieniam olej i filtry co 10 000 km. Oczywiście Valvoline MaxLife Diesel 10W40.
Pytasz o normę a ta zapewne jest dużo większa przewidziana przez producenta niż te 0,5l na 10000km
Za to praktyka jest taka że Alfoskie diesle nie spalają oleju wcale.
I jeśli już go ubywa to prędzej przez turbinę niż faktycznie zostaje spalone przez silnik.
2.4 JTD podrasowana na 200KM, 140kkm przebiegu. Jeżdżona dynamicznie (ale nie katowana), gdyż taki ma charakter :). Wymiany co 7 - 10 kkm. Praktycznie nie bierze oleju (nie ubywa ani na bagnecie ani na wskaźniku elektronicznym infocenter).
No to zabiliście mi klina, moge kupić alfe, z tego co wiem nie jeżdżona po emerycku, Pan mówi iż dolewa około 500ml co 10000-12000tys.
Czym Ci zabiliśmy klina ?! Branie nie branie oleju to chyba nie jedyne kryterium , TU przyjmij ,żę 0,5 l to nie bierze i tyle
Na jakim oleju jezdzi?
Co tyle to się powinno wymieniać a nie dolewać :D
Taki ubytek to nie jest tragedia. Jeśli możesz auto dokładnie przeszperać to podjedź na warsztat i niech zdejmą rurę turbo-->ic i zobaczą czy nie jest mokro. Możesz jeszcze sprawdzić czy na zimnym silniku przy odpalaniu nie puszcza szaro niebieskiego dymka.