Witajcie!! Mam kilka pytań (166)
Cześć!
Od jakiegos czasu chodzi mi po glowie kupno Alfy 166. Zakochałem sie w tym autku, miałem przyjemność przejechania się modelem znajomego.
Wobec czego mam kilka pytań:
1 Czy diesel jest drogi w eksploatacji ?? I czy warto kupić diesla??
2. Jezeli benzyna to jaki silnik? Zastanawiam się nad 3.0 ale jak wygląda spalanie i czy warto wstawic gaz ??
3. Jak nie 3.0 to co ??
4. Który silnik jest najmniej awaryjny??
5. Jak wygląda spalanie ?? obecnie mam autko, ktore pali 15/100 i jakos daje rade:)
Wiem ze trzeba będzie wybrać pomiędzy ekonomią a mocą i niezawodnoscią:)
Proszę o odpowiedzi. Z góry dziekuję:)
Grzegorz ze Szczecina.
Re: Witajcie!! Mam kilka pytań (166)
Cytat:
Napisał grzesios23
Cześć!
5. Jak wygląda spalanie ?? obecnie mam autko, ktore pali 15/100 i jakos daje rade:)
Jesli chodzi o koszty zwiazane z silnikiem JTD to 500zl za termostat i ok. 60zl x 5 swiec zarowych i to wszystko.
Spalanie w JTD
Na trasie:
min. 4,5/100 (ale to byl przypadek jechalem w srodku nocy przez wioski i nie chcialem zalapac mandatu, a drugi raz wracalem z Zakopanego do Krakowa i wszyscy jechali 70km/h)
srednie 5,5-6,5/100 - nie trzeba sie wysilac zeby miec spalanie ponizej 6l
maksymalne 8,5/100
W miescie
srednie 9-10/100
Re: Witajcie!! Mam kilka pytań (166)
Cytat:
Napisał grzesios23
Nie spotkałem jeszcze niezadowolonego właściciela 166 2.4JTD, czasem narzekają na moło mocy, ale niskie spalanie odwdzięcza się z nawiązką. Co niektózy twierdzą że im max palą 8L/100KM ;//
Cytat:
Napisał grzesios23
2. Jezeli benzyna to jaki silnik? Zastanawiam się nad 3.0 ale jak wygląda spalanie i czy warto wstawic gaz ??
Trasa:12L (130KM/h) 16L (160KM/h), Miasto: 16L. Dobry gaz nie jest zły, ale musi być porządny (czytaj: raczej drogi od dobrego gazownika)
Cytat:
Napisał grzesios23
3. Jak nie 3.0 to co ??
V6 2.5 również jest świetny, nie polecam 2.0TS. Z 2.0V6 Turbo nie miałem do czynienia, ale jakoś jestem uprzedzony do wysilonych silników, na pewno są mniej żywotne.
Cytat:
Napisał grzesios23
4. Który silnik jest najmniej awaryjny??
... temat rzeka... ale do 2.4JTD części są tańsze i bardziej dostępne
Cytat:
Napisał grzesios23
napisałem powyżej
Powodzenia w wyborze!