Jak w temacie zastanawiam sie jak od gory czy od dolu
w alfie jest wszystko git do momentu jak chcesz cokolwiek zrobic sam nawet filtra tak latwo nie wymienisz]\
no ale jak juz to sie zrobi to...:-)
kazdy wie co
Printable View
Jak w temacie zastanawiam sie jak od gory czy od dolu
w alfie jest wszystko git do momentu jak chcesz cokolwiek zrobic sam nawet filtra tak latwo nie wymienisz]\
no ale jak juz to sie zrobi to...:-)
kazdy wie co
Oczywiście że od góry. Zdemontuj tylko skrzynkę bezpieczników przypiętą do aku, a dalej będzie łatwo.
zrobione! ... ale zabawy z glupim filtrem
dzieki bo niepotrzebnie bym wlazil pod auto i odkrecal ta oslone
a moze sie kolega podzielic co i jak najpierw odkrecal co by sie dostac do tego filtra ?? ja tez kiedys chcialem to zrobic samemu ale sie poddalem i przy okazji zrobili mi to w serwisie ale nie widzialem jak to oni robili.
nie wiem jak jest w 2,4jtd ale w 1.6 ts :
odkręcic skrzynke bezp. przy aku
potem rurę ( tworzywo - nie metalowa jakas ) prowadząca do przepływki
potem 3 śruby od pokrywy obudowy filtra
wyjąć stary filtr
wsadzić nowy
zakręcic pokrywę
przykręcić rurę ( przewód , czy jak by to nazwał ) prowadzącą do przepływki
zacisnąć opaski
i wsio
:mrgreen:
no wlasnie wszystko fajnie tylko ja nie widze tam zadnej skrzynki bezpiecznikow przed aku, aku jest mega dlugi i zaslania dostep do tej puszki od filtra
musisz aku wyjac i niektore rury i przewody zaslaniajace filtr (schodza przez szarpniecie) do tego zeby aku odkrecic ja musialem jeszcze sciagnac ta plastikowa oslone silnika (z napisem AR zeby bylo jasne) potem widzisz pokrywe na 3 srubki ktore odkrecasz, a pod spodem jest filtr :-)
wymieniasz i w odwrotnej kolejnosci skladasz
ja u siebie nie potrzebowalem zadnych specjalnych kluczy tylko dlugie klucze nasadowe bo z plaskimi to nic nie zdzialacie
pozdro
dzienks przyda sie jak nastepnym razem bede wymienial juz sam
masz to ładnie opisane w instrukcji obsługi samochodu
oj niestety w instrukcji obslugi nie ma tego opisanego a mam najnowsza przyslana z bielska do alfy po liftingu i jedyne co tam pisze to udac sie do autoryzowanej stacji.