-
Zawór EGR w 2.0 TS 16V
Koledzy. Czytam sobie workshop manual do alfy 155 2.0 TS 16V i jak byk piszą o występującym w tym modelu zaworze EGR. Nie mogę go jednak u siebie zlokalizować. Faktycznie występuje w tym modelu i ja mam coś podłubane? Wcześniej elektryk też szukał po jakiś swoich katalogach ale również nie znalazł nic w wykazie.
-
O ile znam 155 to nie ma zaworu EGR.
-
Jeśli jest EGR to wewnętrzny, tzn głowica jest tak skonstruowana by zasysać i mieszankę powietrzną i spaliny do cylindrów.
Dla przykładu JTS wywodzi się przecież z ts 16v i takie ustrojstwo ma.
-
Hmm...to zastanawia mnie dlaczego jednak w manualu piszą o tym wyraźnie dla wersji 2.0 TS 16V. Załączam linka: http://www.tvc.se/AR/Workshop_Manual...stem%2016v.pdf .
Może była jakaś wersja na dany rynek bardziej wymagający pod kątem emisji spalin?
-
TSy 16V miały wewnętrzną recyrkulację spalin, m. in. dlatego są TSami :P Błąd w manualu i tyle.
-
OK. Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie wygląda zatem na błąd.
-
-
Nie mam pytań - nie wiedziałem, że taki katalog jest dostępny. Zgodnie z nim faktycznie w 155 Aspirato (cokolwiek to znaczy był egr), natomiast mój egzemplarz (po numerach nadwozia) jest w wersji T3 Gamma i w tym nie ma egr. Temat wyjaśniony ale to dowodzi, że jednak na niektóre rynki pewnie były wersje z egrami. Szacunek za podpowiedź. Dzięki.
-
jeśli to jest silnik z metalowa pokrywa to zawór egr jest poniżej przepustnicy
-
Pokrywa jest metalowa ale nijak egra znaleźć nie mogę ani poniżej przepustnicy ani w eprze po numerach nadwozia.