Witam. W mojej Alfie 156 pojawił się problem ze sprzęgłem. Po wyciśnięciu wraca do połowy, a dopiero po chwili całkowicie odbija. Co to może być?
Printable View
Witam. W mojej Alfie 156 pojawił się problem ze sprzęgłem. Po wyciśnięciu wraca do połowy, a dopiero po chwili całkowicie odbija. Co to może być?
odpowietrz najpierw układ wysprzęglania, może pomóc
jak nie pomoże, to albo wysprzęglik, albo pompa puszcza
Dzięki za szybką odpowiedź. A wiesz może gdzie w Alfie 156 1.8 T.S. znajduje się odpowietrznik?
a nie czasem na wysprzęgliku?
Na wysprzęgliku odpowietrznik powinien być. Najpierw sprawdz poziom płynu hamulcowego. Jak jest mniej niz max to obejrzyj dokladnie wysprzęglik czy nie cieknie, Przechodziłem podobną sprawe w 166. Wymiana wysprzęglika 30 minut- koszt ok 80 zł oczywiscie wlasnoręcznie . Warto też popatrzeć na tą sprężynę która podnosi pedał sprzęgła, może coś tam sie popsuło itp...
Hmmm , odpowiedz na odpowietrzniku na sprzęgle .
Zobacz sam pedał , w pedale jest taka plastikowa tulejka czasami jak się wyje*** to są też jaja ale to byś czuł że bierze tylko w ostatnim momencie .
Trochę wprowadzasz kolegę w błąd.
W TSie 1.8 wysprzęglik jest niestety w skrzyni biegów. To nie JTD.
---------- Post added at 07:58 ---------- Previous post was at 07:56 ----------
Dokładnie, można spróbować ja przesmarować.
Ewentualnie sprężyna się skończyła i nie podnosi pedału.
Tez cos mie tak wydaje ze wysprzeglik jest wewnatrz.Przerobilem awarie sprzegla w 156 2.0 Ts 99r.Tylko tam ,jesli dobrze pamietam byla jednak sytuacja tego typu ze pierwsze modele 156 mialy wysprzegliki na zewnatrz i wlasnie w 99 zaczeli montowac wysprzeglik wewnatrz.
Identyczny problem miałem , u mnie była to błacha sprawa . po prostu było mało płynu hamulcowego i po dolaniu do stanu sprzęgło odbijało jak należy