-
Dwumasa czy nie
Jesteście chyba ostatnimi na których mogę liczyć w tej kwestii.
Czy w mojej alfie jest dwumasa czy jej nie ma? Uprzedzając, obdzwoniłem z 10 ASO i kilku mechaników.
Pierwszych 8 mówiło że ten silnik nie posiada koła dwumasowego, kolejni że jednak jest.
W ASO cena stoi 1250zł ze zdaniem starego koła i m.in. po tej cenie twierdzą że nie ma - obrazki to podobno tylko poglądowe są w eperze.
AR 156 SW 2.4JTDm 20V 175km '03 po pełnym lifcie VIN: ZAR93200000252082
Mój mechanik który akurat miał wczoraj dostęp do tego twierdzi że to po prostu jest koło zamachowe. Sam ma taką wersję z 2005r. i ku jego odpowiedzi się bardziej skłaniam.
A dlaczego pytam, bo raczej skrzynia wali i po wymianie na inną używkę jest gorzej :(
Pomóżcie mi rozwiązać tą kwestię.
Do moda: jak uznasz że już będzie można usunąć topic to proszę.
-
W katalogu intercars-u nie mają co prawda dwumasu do twojej alfy ale przy komplecie sprzęgła jest napisane: przystosowane do samochodów z dwumasowym kołem zamachowym. Poza tym ja bym skłaniał się ku wersji, że jednak masz dwumas bo jednak bez niego strasznie drgania w dieslu by się przenosiły na układ napędowy...
-
Koło dwumasowe jest, było i będzie :D
-
ale czy dokładnie w tej wersji silnika
-
-
-
Przecież nawet wpisując na allegro "dwumas alfa 156" jest kilka do tego modelu. Poza tym na forum już było o tym w kilku wątkach.
-
dwumas do Twojej alfy
46823855 OEM
Numer odnowiony 71787814
oczywiscie ze go masz, wiec jak mechanik twierdzi, ze majac to samo tyle ze rok 2005, ma zwykle kolo zamachowe, to lepiej zmien mechanika :)
-
Dwumasa zamówiona, w środę wymiana, jak będzie pasować to dobrze. Może się jednak okazać że mam zespawana dwumase, dlatego nie było widać na pierwszy rzut oka. Najgorsze jest to że w Aso w częściach nie wiedzą na 100%. Byłem osobiście w jednym i po sprawdzeniu w katalogu mówi że nie ma, a na pytanie czy na pewno to, nie wie :-D
A stara skrzynia miała 2 setki oleju heh
Edit:
Po jego (mechanika) vinie wychodzi zupełnie co innego, chyba nie ma skrzyni GM
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
-
Dobrego mechanika masz muszę przyznać. Ale na wymiane mam nadzieje,że nie pojedziesz do niego?