Witam. Mam pytanko,czy jezeli zastapie katalizator strumiennica lub zwyklym tlumikiem to auto zwiekszy swoja moc czy oslabnie?? Spalania bedzie duzo wieksze?? Lepiej wywalic srodek z kata czy wstawic stumiennice?? Pzdr.
Printable View
Witam. Mam pytanko,czy jezeli zastapie katalizator strumiennica lub zwyklym tlumikiem to auto zwiekszy swoja moc czy oslabnie?? Spalania bedzie duzo wieksze?? Lepiej wywalic srodek z kata czy wstawic stumiennice?? Pzdr.
Najlepiej wstawić innego kata.
Wtedy i sonda będzie miała własciwe warunki pracy i osiągi będą dobre i nie będzie kłopotów na przeglądach technicznych.
Ja kupiłem tłumik w kształcie kata typu plug&play na allegro :) (w środku zwężka dla zahamowania przepływu spalin) i jest ok ---nie strumienica
Mój kat się rozleciał i brzęczał. W zakładzie koleś wstawił mi jakiś tłumik środkowy-zamiennik za kata.
Wszystko chodzi jak trzeba ,a na przeglądzie kolo się temu przyglądał i myślał że to katalizator. Przeszedł bez problemu. Kosztował jakieś 250 zł.
Ale strumienicy nie polecam, auto więcej pali i pierdzi.Miałem w AR33.
Pewnie masz coś takiego
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-6...007924767.html
ale gdybym mial sie decydować to raczej wybrałbym taką opcję
http://allegro.pl/katalizator-alfa-r...019115656.html
Oczywiście mówimy tu o kacie do wersji z ECU M1.5.5. bo potem były inne.
Aha...A jezeli wyciagne z kata caly srodek to osiagi sie poprawia?? Spalanieduzo wzrosnie?? I czy sam srodek z kata mozna sprzedac??
no niby ze można bo do budowy katalizatorów jest wsadzany jakiś szlachetny metal..
ale tylko w orginalnych i to nie wszystkich
rzemiosło czy inne wynalazki już nie maja takich wkładów jak oryginalny..
brak katalizatora może zaburzać prace sądy i tym samym auto więcej pali...
i tu cały myk polega na tym
ze jest to efekt placebo auto głośniej chodzi więcej pali
i twój mozg twierdzi ze tym samym auto jest mocniejsze...hehe ah ta ludzka prostota tak nie wiele nam trzeba do szczęścia
jak chesz mocniejsze auto wstaw sobie większy silnik a nie szukaj strat mocy na katalizatorze bo ich tam nie ma albo jest znikoma.
A jak wyciagne srodek z kata to sonda tez moze swirowac tak jakby byl zwykly tlumik?? Jest sens czyszczenia kata czy tylko nowy??
Jak myslicie??