-
Spryskiwacze w Alfie 147
Witam wszystkich!
Planuje zakup soczewek do mojej Belli 147 2002r.
Chciałem umieścić w nich HIDY.
Żeby nie stracić dowodu przy pierwszej kontroli pomyślałem, że założę spryskiwacze reflektorów, co zmniejszy ryzyko dopatrzenia się jakichś nieprawidłowości :)
Czy ktoś z Was montował takie spryskiwacze? Jeżeli tak, to prosiłbym o krótką instrukcję montażu itd...
Będę bardzo wdzięczny..
Przepraszam, jeżeli zakładam nowy temat, a okaże się on już poruszany, jednak nie mogłem nigdzie znaleźć podobnego wątku.
Pozdro i dzięki
-
widziałeś kiedyś jak taki zestaw świeci jak jedziesz naprzeciw takiego gościa ?
-
Widziałem.. widziałem gości w Polonezach z podobnymi zestawami :) i też kiedyś takie zdanie miałem na ich temat... ale...poczytaj sobie to...
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...lifcie-12.html
Może sam się skusisz? ;)
-
miałem się skusić ale jednak odpuściłem.
nie chciałbym zrobić sobie, innym użytkownikom drogi oraz swojemu autu krzywdy gdybym kogoś oślepił.
reagowałeś kur**mi w stronę kierowcy jadącego z naprzeciwka bo oślepia Cie ?
-
Niejednokrotnie... ale inaczej chyba inaczej jest jak ktos wkłada HID do zwykłego reflektora pod H4 a inaczej pod soczewkę d2s? inaczej skupia się światło i promień zachowuje się zupełnie inaczej... Poza tym ważna jest jeszcze barwa światła... jak ktoś wkłada 9000k to faktycznie jest nieciekawie... generalnie w alfie w oryginale jest 4300k i taki właśnie zestaw biorę pod uwagę...
-
i jak to będziesz regulował ?
myślisz, że ktoś wymyślił czujniki które są seryjnie w ksenonach na wahaczach od tak po prostu żeby były ?
Wiesz o tym, że gdy Twój samochód z HIDem będzie brał udział w zdarzeniu drogowym a sprawca/rzeczoznawca zauważy, że masz nieoryginalny xenon to sprawca po prostu powie, że Twoje nie legalne światłą go oślepiły i dlatego doszło do zdarzenia.Wtedy to ty będzie sprawcą zdarzenia i Ty z własnej kieszeni płacisz za naprawę samochodu biorącego udział w zdarzeniu a gdy ktoś będzie miał jakiś uszczerbek na zdrowiu będziesz mu wypłacał rentę do końca życia, również z własnej kieszeni.
-
Spoko.. ja pytałem o spryskiwacze... wiem, co to jest samopoziomowanie xenonu... i będę miał założone czujniki na tylną oś...
-
na tylną oś ? czemu nie na przód tak jak robi to fabryka ? będziesz ciągnął kable pod całym autem żeby się szybko pozrywały?
sam montaż jest prosty.
teraz nie pamiętam czy do 147 jest 2 pompka tylko o reflektorów czy nie.
w każdym mąć razie kupujesz taki zestaw:
http://allegro.pl/spryskiwacze-do-xe...032338966.html
wpinasz w pompkę, wymieniasz listwy, dolewasz płynu i cieszysz się spryskiwaczem reflektorów. ( 5l płynu starcza na bardzo niewiele )
Pozdrawiam
-
Ja w sumie nie wiem, czy są na tylnej czy na przedniej osi, bo to będzie robił mój elektryk... ja się na tym nie znam aż tak.. wiem tylko, że w Mercedesie C Klasie mam na tylnej osi.. bo czujnik wykrywa jak bardzo załadowałem auto (bagażnik + tylna kanapa)... ale może w Alfie będzie na przodzie... Takie szczegóły będę uzgadniał jak już się zdecyduje..
A powiedz mi, skoro się orientujesz, jak założę samopoziomowanie to nadal mogą się doczepić w przypadku wypadku?
bo powiem szczerze, że słyszałem, że mogą być problemy ale jak nie ma autopoziomowania...
-
Brak homologacji lamp to tez duzy problem.