-
Alfa romeo - niepewność
A więc tak mam takie pytanie czy w AR 156 1.9JTD 105KM krótki gaz to jest normalność , miałem wcześniej golfa 3 w td i gaz był super długi w porównaniu do alfy,następna kwestia to nwm czy alfa dobrze chodzi czy ma za mało mocy niby do tych 100km/h jak dla mnie rozpedza się szybko ale nie jestem przyzwyczajony do tego0 typu aut więc nie wiem , co można sprawdzić , przeczyścić lub wymienić ? czytałem żeby sprawdzić przepływomierz,czujnik turbiny(chyba tak ) i czy egr nie jest zasyfione i chciałbym was prosić o podpowiedzenie mi jak to zrobić czy jakieś linki (wczoraj znalazłem jak przeczyścić egr ale teraz nie mogę odszukać) , co do silnika to chodzi równo nie kopci , zapala mi się lampeczka wtrysków ale tylko jak rano schodzę(czyi wtedy zapalają mi się wszystkie kontrolki i zaraz gasną , wtryski tak samo , podczas jazdy nic mi się nie zapala , więc chyba zapalanie się lampeczki wtrysków przy odpalaniu na kilka sekund to normalne ) . Prosze o wasze opinie porady
-
Chyba szukasz dziury w całym, może wróć do golfa?!
-
w sumie masz może racje , jestem za bardzo przewrażliwiony na punkcie auta chce żeby wszystko było git , a co do golfa jak dla mnie świetne auto , ale niestety trzeba było już przerzucić się na cos nowego ale golfa będe zawsze super wspominał , ale fakt jest faktem ze golf miał 75 koni w td kupiłem boost pina który dał 10kucy , miał 85 koni a na 3 biegu jechałem nim 132km/h czy alfa tyle pójdzie ? raczej chyba nie 115jechałęm na 3 do 120 napewno by poszła
-
nie no chlopie, chciales scigacza to trzeba bylo kupic sobie yamahe
-
Trzeba było kupić 2.4JTD to byś miał odejście.
-
Porsche carrera to samo pochodzenie co golf
-
co do motorka to mam suzuki :d a cop do 2.4jtd myślałem o tym ale padło na 1.9jtd słyszałem ze 105konne silniki są bardzo niezawodne , ale ja nie mam nic przeciwko mojej alfie i żadnych zastrzeżeń do niej jak dla mnie super tylko pytam o normalne sprawy jak ten przepływomierz i dlaczego gaz jest taki krótki ? da się jakoś go regulować czy co ?
-
Witam
Z 75 koni na 105 to jakąś tam różnice będziesz czuł. tylko kolego drogi uważaj z turbiną bo jak dobrze wiesz można zatrzeć łożysko łatwo.
A odnośnie pedału gazu to każdy ma inaczej, ja w alfie mam dosyć długi, a np. w 20 letniej ładzie miałem bardzo kruciutki.
Pozatym uważaj jaką ropę lejesz i dbaj o nią a będzie jeździła
-
co do aut , motorów jestem pedantem , wszystko wymieniam na czas , teraz kupiłem górne wahacze będe jutro wymieniał , musiałem kupic konsole nową bo moja była porysowana i oryginalny znaczek alfy nowy bo mój jest wyblakły , jutro jak będę to wymieniał spojrzę na przepływomierz jeszcze , jak cos to go wymienię , mi coś mówili że pedał gazu w alefie jest regulowany ale czy to prawda ?
-
A co do przepływomierza to ja aktualnie mam walnięty bo obroty latają jak szalone ale nie chce mi sie teraz go czyścić bo jest zimno, wyczyszcze z całym układem jak przyjdzie wiosna.poza tym nie przeszkadza to w jeździe.
przezwyczaj się też do wskaźnika paliwa bo pokazuje jak chce :)
---------- Post added at 19:16 ---------- Previous post was at 19:13 ----------
A co do przepływomierza to ja aktualnie mam walnięty bo obroty latają jak szalone ale nie chce mi sie teraz go czyścić bo jest zimno, wyczyszcze z całym układem jak przyjdzie wiosna.poza tym nie przeszkadza to w jeździe.
przezwyczaj się też do wskaźnika paliwa bo pokazuje jak chce.
Wymieniaj na czas ale nie bądź też zbytnio nadgorliwy bo będziesz ładował sporo kasy w ten samochód.
a o regulcji gazu nie słyszałem wole nie kąbinować