Witam,
padł mi silnik i będę musiał kupić drugi. Oryginalnie Alfa miała 2.0TS i ciekawy jestem czy można w miare bezproblemowo włożyć tam 2.5 V6 ?
Printable View
Witam,
padł mi silnik i będę musiał kupić drugi. Oryginalnie Alfa miała 2.0TS i ciekawy jestem czy można w miare bezproblemowo włożyć tam 2.5 V6 ?
Przełożyć się da, ale w przypadku 156 2.0 TS gdy chcesz włożyć V6 podwoisz przynajmniej wartość auta kosztami przekładki, za dużo do przerobienia jest.
Tak jak Grzesiekk pisze.
Taniej wyjdzie cie remont obecnego silnika, o ile nie wyszła korba bokiem :P
Obecnie przekładamy u nas silnik ze 156 2.4 JTD do budy po 156 V6 i troche zabawy jest. Najlepiej mieć całego kompletnego dawce, ale pozostaje pytanie czy się opłaca.
Zacznijmy od tego co stało się z silnikiem?
Cos strzelilo po odpaleniu. Nie ma kompresji w cylindrach. Dziury w tłokach. Kolektor ssący do wymiany, pierscienie, gladzie cylindrowe masakra, "głowica do roboty" - to są słowa mechanika.
koledzy mają racje duzy koszt.Zmiana komputera skrzyni biegów nawet amory trzeba zmienić bo od ts sa słabsze.szkoda roboty .
Samochód oddałem do mechanika (specjalizuje się w AR) który często jest polecany na tym forum oraz na alfaclub. Pasek podobno nie przeskoczyl. Jutro jadę to obejrzeć więc będę wiedział wszystko dokladnie, mam też nadzieję że coś pomożecie