-
Alfa a duze mrozy
Witam :) mam pytanie jak reaguja wsze slicznotki na duze mrozy ? Moja parkuje na polu pod blokiem iii nie mam problemu z odpaleniem ale zamki mi pozamarzaly , mam problem z centralnym zamkiem zamyka ale za sekunde otwiera , pokazuje mi blad VOD ale po zagrzaniu silnika i przejechaniu paru kilometrow po nastepnym odpaleniu blad znika ii biegi chodza bardzo ciezko ale problem tez znika po zagrzaniu ssie samochodu i przy ponownym odpaleniu juz nie istnieje. Czy to normalne i sie nie przejmowac a jak nie ? to ewentualnie co mam zrobic zeby pozbyc sie tych problemow ? pozdrawiam :P
-
na ciężko działającą skrzynie wymiana oleju w skrzyni... koszt na oryginalny olej ok 100-110zł trochę lepiej było po wymianie... zamki psiknij preparatem do zamarzniętych zamków ja mam ogrzewany garaż więc tego problemu nie mam:) ale taki zabieg powinien coś pomóc:)
-
z zamkami sobie poradzilem K2 "gerwazy" za 3 zl i po problemie. Biegi nigdy nie chodzily ciezk wrecz przeciwnie moglem je zmieniac palcem a problem wystapil tylko przy duzym mrozie czytaj -15 :P ale jak chwile pojezdze to to ustepuje i wraca do poprzedniego stanu wiec nie wiem czy to olej ale chyba go wymienie profilaktycznie :)
-
Moja tez stoi na mrozie. Po weekendzie dziś odwaliła mi numer. Pali jak nowa, ale sprzęgło wpadło w podłogę. Płyn jest... czy związek z mrozem to oceni mój magik wieczorem:)
-
to daj znac co Ci powiedzial magik ! :D
-
łee to kolego nie przejmuj się... jak zwykle Ci lekko chodzą to jest OK... to normalne przy takiej temperaturze olej nie zamarza jeszcze ale krzepnie i jest gęściejszy i to jest powód ciężko chodzących biegów w silniku jest tak samo... a jaki masz przebieg albo rok??? przed FL masz widzę to w sumie jak nie był wymieniany to nie zaszkodzi:)
zapewne pojawią się tu opinie że oleju w skrzyni się nie wymienia... więc już teraz mogę zadać pytanie tym osobą czym się różni olej silnikowy od tych ze skrzyni że w silniku wymienia się co 10-20tys km a w skrzyni rzekomo dożywotnio się nie wymienia??? bo z takimi opiniami się spotkałem...
-
Moja narazie też pali od strzała a mam walnięty akumulator ale jak narazie daje rade-czekam na -20 hehe. Olej do skrzyni worze w bagażniku od 2 miesięcy bo też mam zamiar zmienić,tylko że nie ma kiedy.:cool:
-
jak Ci pedał wpadł w podłogę to wyprzęgnik masz do wymiany...
---------- Post added at 18:59 ---------- Previous post was at 18:57 ----------
hehe nie myśl że w JTD to lekka sprawa z tym olejem;p po spuszczeniu oleju i próbie chyba 20-30 minutowej znalezienia czegoś do wlania poszedłem po piwo i kumpla mechanika...
-
bella jest z 2001 roku i ma przejechane 160 tys :P
-
no to podobnie jak moja tylko ja mam z 2002r i też latem wymieniłem olej w skrzyni na Tutelle 2l chyba 50-55zł za 1l