-
obrócona panewka 1.8 ts
Witam mam problem z moja kolejna alfa po kupnie silnik chodził idealnie, ale po 400 km obróciła sie panewka... mam problem i pytanie dotyczace wyjęcia tłoka z silnika, czy da sie to zrobic dołem po wyciagnieciu wału korbowego? Generalnie panewka obóciła sie na wolnych obrotach i na oko korbowód nie wyglada na zniszczony a wał jest delikatnie przytarty, ale zakład szlifierski twierdzi ze jak sie obróciła to na 100 % trzeba sprawdzic korbe przed ponownym montażem, nie chce sie pchac w nie potrzebne koszty i z ciaganie głowicy jesli ktos przerabiał podobny problem prosze o pomoc
-
Niedawno zakończyłem remont mojego TS - zmieliło mi jedną panewkę korbowodową i jak się okazało dwie główne również przytarło. Tak, że służę radą:
Aby wyjąć tłoka trzeba zdjąć głowicę. Ja na twoim miejscu wyciągnął bym wał i wszystkie korby i dał do sprawdzenia na szlifiernie. Wał jest na pewno do szlifu i nie ma tu co gdybać. Warto wymienić pierścienie tłokowe i simeringi wału. A i głowicę przy okazji warto by ogarnąć.
-
Wyjąć dołem to może sie da ale potem włożyć to już ciężĸo będzie raczej,czemu sie obróciła na wolnych?
zlokalizowałeś juz przyczyne?
-
tłumacze sobie ze przycierała sie podczas jazdy jechałem do pracy troche dostała po obrotach, zatrzymałem sie pracowała na wolnych z 2 minuty i zaczeła stukac, zapaliła sie kontrolka od oleju i zgasiłem. Po rozebraniu okazało sie ze prztarta na 1 cylindrze a reszta korb lata na boki wał do szlifu jeszcze go nie wyjałem ale nie chce z ciagac głowicy szlif plus panewki 350 zł wiadomo olej filtr uszczelka miski w taki sposób zamkne naprawe w ok 500 zł + kratka piwa moja alfa ma tylko 140 tys przebiegu, pewnego przebiegu serwisowana w fiacie od nowosci, głowica cicha nie kopciła nie ma co ruszac reszty auta zobaczymy co z tego wyjdzie
-
Niestety ale to nie przyjemna awaria i czesto sie zdarza,z tego co pamietam to historia juz zna przypadki kiedy ktos robil szlif bez sciagania glowicy ale to juz ryzyko kolejnej awarii jezeli jednak korby maja odchylke,warto sprawdzic co bylo przyczyna?moze zaworek pompy oleju albo moze przegrzales?wentylator sie nie wlaczyl np jak dostawal silnik po obrotach
Troche juz tych awarii bylo ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma czemu sie tak masowo to dzieje,ja sie przymierzam do wskaznika cisnienia oleju w kabinie ale nie mam pomyslu jak go umiescic zeby wnetrza nie oszpecic.Nie watpliwie jednak przydalby sie taki wskaznik
-
jak się ustrzec przekręcenia panewki? powoli auto rozgrzewać nie katować? czy gdy naleje modyfikator plus to cos pomorze czy raczej niema szans? mi na wysokich obrotach strzeliła panewka tłok wyrwało wał połamało. za uzywany silnik dałem 2000 robocizna 1000 i do tego jakieś pierdoły typu olej i paski. i teraz się boje jej przypierdzielic na wyrzsze obroty
-
nie wiem,to jest jak grypa-kazdemu sie przytrafia mimo szczepionki.Nie sądze że w tej kwestii cos pomoze modyfikator itp.Bardziej bym sie sklanial w kierunku pompy oleju.
okresowo przy zmianie rozrzadu jak ma sie przebieg w okolicach 200tys to sprawdzic luz panewek a poza tym cisnienie oleju w kabinie i tyle.Bedzie wiadomo kiedy mozna przypierdzielic
-
Ja też myślę o wskaźniku ciśnienia oleju do kabiny, są chyba dostępne obudowy na lewy słupek z tym, że na 3 zegary - 2 trzeba by jeszcze jakieś wymyślić.
-
Można by do tych trzech w słupku dodać amperomierz, cisnienie oleju i temperature oleju silnika, pytanie tylko czy sa takie zestawy.
-
Te obudowy na slupek sa na 1,2 i na 3 zegary.# fajniej wygladaja ale koszty sa tez niezle bo jeszcze aby moc wkrecic czujniki trzeba kupic adapter filtra oleju pod czujniki
cisnienie i temp oleju oraz voltomierz bylyby w pyte:D