-
Falujące obroty V6
W mojej Alfie dziwnie falują obroty, a mianowicie na obrotomierzu minimalnie waha się wskazówka. Czuć też minimalne drganie tak jakby np. nie pracował na któryś cylinder. Błędów nie łapie żadnych, świece w porządku. Dodam ze gdy trzymam go np na 1500 obr. to tez można zaobserwować minimalne falowanie obrotomierza ale drgania już nie ma. Spotkał się ktoś z czymś takim i ewentualnie co sprawdzić? Z góry dzięki za pomoc.
-
Może być tzw. lewe powietrze. Sprawdź szczelność dolotu. Szczególnie gumowy element na przepustnicy. Przyczyną może być też przepływomierz.
-
sprawdź sobie cewki zapłonowe czy nie mają przebicia sprawdź sobie również stan układu wydechowego. Pozdrawiam.
-
Kable kolego i cały dolot na rentgen.
-
a rozrząd na jakich blokadach był zrobiony??
-
Ciężko mi powiedziec cokolwiek na temat rozrządu bo poprzedni właściciel wymieniał a ja mam autko dopiero 2 miesiące więc po kolei chce eliminować wady. A jak sprawdzić cewki?
-
jaki rocznika auta, dokładnie chodzi o wersję sterownika silnika, ale ja stawiam na rozrząd ustawiony na kiepskich blokadach lub bez blokad
-
Rozrząd ustawiany bez blokad to nierówna praca silnika i wypadające zapłony na wolnych obrotach. Falujące obroty są najczęściej następstwem nieszczelności w dolocie.
-
Przerabiałem ostatnio to samo, przestawiony miałem rozrząd na 4 wałkach, po ustawieniu tak jak ma być wolne obroty są równe nawet z nieszczelnym dolotem. (gumowe łączniki kolektora są zamówione)
-
rocznik auta 2001, sterownik Bosch Motronic ME 3.1 EOBD. A gdzie mogę dostać blokady do rozrządu? Sprawdzałem na allegro ale niestety nie znalazłem nic do 166.