-
Regeneracja zamków
Robił ktoś z Was regenerację któregoś z zamków (drzwi , klapa , stacyjka)?
Są tam ponoć jakieś piny + sprężynki , które ulegają zużyciu i efekt jest taki że ciężko wchodzi kluczyk i zgrzyta .
Mam właśnie taką przypadłość w dwóch zamkach(klapa i stacyjka).
Są może te piny i sprężynki w sprzedaży?
O smarowaniu i WD40 nie piszcie , bo zamek z klapy już rozebrałem i piny są mocno zniszczone a sprężynki połamane.
Dzięki za informacje.
-
Aż tak głęboko jeszcze belli w zamki nie zaglądałem :), ale może poszukaj używki na allegro i poprzekładaj co się da do swojego. Powinno się dać kupić za grosze wkładkę bez kluczyka, trzeba by się tylko było nad nią poznęcać żeby wybebeszyć te piny i sprężynki.
Tak jak pisałem nie wiem jak w alfie, ale jak robiłem coś podobnego w Cordobie (pozyskiwałem taką tuleję od wkładu zamka), to brzeszczot, szczypce i wiertło do metalu wystarczyły żeby się dobrać do wkładki.
-
te hczące stacyjki to ogolna przypadłość 166, mnie od 3 lat ciezko chodzi ale nic z tego powodu sie nie dzieje
-
W mojej starej 33 1.7 boxer miałem taką samą przypadłość aż kluczyk stanął w stacyjce i tyle, wymiana stacyjki i zamka w drzwiach pomogła. Nie ma co szukać dziury w całym bo może nam sie to stać w najmniej oczekiwanym momencie..