-
Dymienie z webasto. JTD
:) witam, kilka dni temu jadąc zaczyna wydobywać mi się z pod maski dym !!! mówię pali mi się bella , a tu "zonk" dym z webasto z rury gumowej tą co wciąga powietrze. wydłubałem wtyczkę z webasto i ustało ! Jednak teraz nie dogrzewa, w takie mrozy, silnika. mam temperaturę max 65-70*C co radzicie ? wstawić (koksownik):crazy_pilot:pozdrawiam
-
kolego, a moze gdzies ci ropa kapie ? u mnie tez sie dymilo :P jak mialem przelew urwany :P poszukaj czy wezyki suche i jesli nie nagrzewa sie w jezdzie do 90 to tylko termostat tylko i wylacznie, wymienilem na behr'a i wszystko gra :)moze warto tym tropem isc( sprawdz temp plynu na komputerze- moze byc tak ze wskaznic wariuje)
-
Z temp to tak jak juz wspomniano i ja Ci pisalem. Termostat. Ale komp prawde Ci powie.
-
Wcale nie musi to byś termostat, ja nie mam webasto i jak jadę delikatnie to auto mi się nie nagrzeje, a jak zacznę deptać po gazie to po paru kilometrach złapie 90, ale wystarczy stanąć chwilę na wolnych obrotach i temperatura zaczyna spadać, dodam że termostat mam nowy BEHR-a, po prostu silnik JTD ma dużą sprawność i nie wytwarza w takie mrozy wystarczającej temperatury. A przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę wszystko.
-
Bo to JTD a nie jakieś TDI posrane
Tu paliwo idzie w jad a nie w jakieś tam ogrzewanie :D
-
squadak cos musisz miec nie tak. Auto nie ma prawa byc niedogrzane. Diesel tym bardziej. Moze tylko wskazowka zle Ci pokazuje. Nie ma znaczenia jaki masz silnik ani jakie auto. Silnik generuje tyle ciepla ze maly obieg nigdy nie bedzie w stanie go wychlodzic. A termostat to zawor na bimetalu ktory sie odksztalca wlasnie przy temp. roboczej. Wiec nie moze miec na to wplyw tryb jazdy ani rodzaj silnika. Oczywiczywiscie czas nagrzewania i niewielkie wachania w gornym zakresie sa dopuszczalne ale nie ze silnik ma 70 stopni......
-
Tylko, że w małym obiegu jest też nagrzewnica powietrza, które de facto jest też chłodnicą. A jak się ustawi climatronika na auto to dmucha na maxa i przy -10 stopniach rzeczywiście trudno dogrzać diesla. Dopóki się silnik nie rozgrzeje najlepiej ustawić obieg zamknięty i wentylator na 1 lub 2 kreski.
-
Nie wiem czy coś jest nie tak ale jak temperatura na zewnątrz jest wyższa to auto bez problemu łapie 90 i tak trzyma, a termostat to raczej mam dobry bo rura od chłodnicy do otwarcia termostatu jest zimna. (wkurzyłbym się jak termostat by siadł, kilka miesięcy temu dałem za niego ponad 300zł)
-
Jaj u mnie był walnięty termostat to przy temp. zewnętrznej ok. 10 stopni na plusie woda nie nagrzewała się nic powyżej 70 stopni. A to, że diesel się grzeje znacznie wolniej od benzyny wiadomo nie od dziś.
-
Ja w tym nie widze nic dziwnego. To mój drugi diesel ( pierwszy renault clio 1.5 dci - gówno ) i tez w mrozy jak jechałem 80 - 90 na 5 biegu to momentalnie wskazówka temp opadała. W AR jest podobnie jak podeptam że turbinka dmuchanie to wskakuje na 90 ale wrzucasz 6 bieg 100 km/h i w momencie wskazówka opada na 80. Diesla ciężko zagrzać w takie mrozy a nawet jak zagrzejeasz to nie oddaje tak temp jak benzyniak