-
błąd;wypalanie zapłonu
Witam posiadam alfę 147 2.0 ts.
Od niedawna mam problem, pojawia mi się błąd silnika, podłączyłem alfę pod kompa i wyświetliło mi się wypalanie zapłonu na pierwszym i na czwartym cylindrze. Dodam ze autko chodzi idealnie nic nie przerywa nic go nie muli wszystko jest ok, ostatnio wymieniłem świece zapłonowe. Jak temu zaradzić?
-
wypalanie ? czy wypadanie ?
jaki nr błędu ?
-
Wiesz co może faktycznie źle przeczytałem ale powiedz mi o co w tym chodzi?gdzieś mam przebicie?A numeru błędu nie pamiętam;/
-
no tak w pierwszej myśli by wychodziło
ale jak jest faktycznie kto wie
-
powiedz mi co może być nie tak?
-
- wypadanie zapłonu w 147 TS to zwykle problem z : świeca, cewka zaplonowa, skład mieszanki, wałki rozrządu, przepustnica, ZTS (zespół tłok-cylinder).
- nie podałem w kolejności częstości usterek.
- na drugi raz numer blędu to murowo musi być, coś w rodzaju P0301, P0304 oraz parametry środowiskowe odczytane np . z programu Alfadiag.
- bo jesli do tych bledów masz dodatkowo P0201, P0204 to wtedy wiadomo gdzie szukać, proste ?.
-
tak więc moje kody błędów to P0300, P0303 ORAZ P0304
-
- P0300 to ogólny błąd, podsumowujący następne błędy.
- P303, P0304 to wypadanie zapłonu na 3, 4 cylindrze.
- jeśli ostatnio wymieniałeś świece, to bym sie upatrywał w tym, twoich problemów.
- jeśli zaś wypadanie zapłonu występuje tylko podczas rozruchu , to bym sie tym zbytnio nie martwił.
- zapomniałeś podać parametry środowiskowe tych błędów.
-
jeżeli tylko pojawią mi się ponownie to odczytam to dokładnie, zazwyczaj te błędy pojawiały mi się podczas jazdy po przejechaniu gdzies około 1km gdzie silnik jeszcze był zimny.
-
- właśnie też diagnozowałem taki sam problem, wypadanie ustaje jak silnik załapie te + 55 st C, czyli wskazówka ruszy na zegarze.