AR 147 JTDm '06 - problem z obrotem stacyjki, pompka spryskiwaczy przedniej szyby
Witam niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem AR 147 JTDm '06 i jak to zwykle bywa pierwsze oczarowanie samochodem minęło po spędzeniu jednego dnia z samochodem, otóż mam dwa problemy:
1. w instrukcji jest wyraźnie napisane:
"(...) Silniki JTD: obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie MAR i utrzymywać go w tym położeniu do chwili aż lampki
sygnalizacyjna świec żarowych zgaśnie obrócić kluczyk w położenie AVV i zwolnić go natychmiast jak tylko silnik uruchomi się."
oczywiście u mnie jest nie do końca tak, a mianowicie po obrocie w położenie MAR i odczekaniu na podgrzanie świec żarowych nie moge przekręcić kluczyka w pozycje AVV, jeśli chcę uruchomić silnik jestem zmuszony przekręcic klucz w pozycję troszke dalej niż MAR i uruchmić silnik w trakcie podgrzewania , wtedy nie ma problemu, czy ktoś może mi doradzić czy jest to awaria stacyjki którą należałoby w niedługim czasie wymienić, czy już ktoś może się z podobnym problemem spotkał.
2. jak już auto odtajało po nocy w ciepłym garażu i szyba była względnie czysta,
(nie uruchamiałem spryskiwaczy wracając nią do domu w obawie uszkodzenia elementów układu nie będąc pewnym co może być w zbiorniku...), postanowiłem na uruchomionym silniku wypróbować spryskiwacze, także reflektorów, ale niestety nie usłyszałem ani dźwięku pompki, ani tym bardziej nie zobaczyłem płynu na szybie...
sprawdziłem bezpiecznik, jest OK i moje pytanie brzmi jak można samemu sprawdzić czy jest to tylko awaria pompki (ewentualna wymiana, która chyba jest skomplikowana zważywszy na słabe dojście do miejsca jej położenia), czy też może być o wina jakiegoś układu bardziej skomplikowanego i zaleca się wizytę w warsztacie
dziękuje aronfs - nowicjusz na forum