Witam,
Czy słyszał ktoś z Was o wahaczach poliruetanowych?? Co to właściwie jest i jakie niesie korzyści? Muszę w swoim wozie zmienić oba i polecono mi właśnie poliuretanowe. Podobno nie do zajechania?
Jakieś opinie? Z góry dzięki
Printable View
Witam,
Czy słyszał ktoś z Was o wahaczach poliruetanowych?? Co to właściwie jest i jakie niesie korzyści? Muszę w swoim wozie zmienić oba i polecono mi właśnie poliuretanowe. Podobno nie do zajechania?
Jakieś opinie? Z góry dzięki
Oj ja byłbym ostrożny z takimi wachaczami wyposazonymi w pouliretany zamiast gum, sa różne opinie na ten temat
Właśnie jakie?Cytat:
Napisał 75andrew155
Bardzo uciażliwe skrzypienieCytat:
Napisał klucha121
ja ich nie polecam tylko problem sobie zrobisz kolega mial i twierdzi ze lipa ale znajdziesz kilku zwolennikow ;//
Zwiększają precyzję prowadzenia i są niezniszczalne. A wada to ... niszczą nadwozie, punkty mocowania wahaczy itd. Wiadomo, gdzieś te siły, które normalnie brała guma muszą pójść dalej.
No wiec zamontowałem sobie takie poliuretany. Koszt razem z robocizną wyniósł mnie 600 zł - 400 za wahacze i 200 za wymianę.
Jak na razie przebieg niewielki na nich (200km), ale w porównaniu do tego co miałem wcześniej to jak niebo a ziemia.
Pojeżdżę sobie trochę i kiedyś napisze coś więcej o nich, bo obecnie jestem zadowolony. Mam nadzieję, że było warto i nie posadzą mi za szybko czegoś innego w nadwoziu :)
Witam kolegę z Podlasia sam sie przymierzam do wymiany gumek na wahaczach bo w mojej JTD ciężki przód szybka sadzi silentbloki.Mam pytanie jak z twardością zawieszenia i czy układ kierowniczy zrobił się bardziej zwarty i precyzyjniejszy?Pozdr. Piter
Również witam kolegę. Na pierwsze pytanie odpowiem tak: wymiana wahaczy nie powinna raczej wpłynąć na twardość zawieszenia (nic nie obniżasz), tylko na bezpieczeństwo i kierunek jazdy (nie rzuca na boki). W mojej 155 widzę znaczącą różnicę w prowadzeniu. Po wymianie dużo lepiej trzyma kierunek (luzy na wahaczach mocno rzucały wozem na podłużnych koleinach:/ ). Teraz tego nie ma. Natomiast co do drugiego pytania to wydaje mi się, że precyzja prowadzenia jest dużo lepsza. Wiadomo nic nie lata w zawieszeniu to i dobrze sie prowadzi:). Także jeśli masz wymieniać wahacze to je wymień, ale czy na zwykłe czy na poliuretany to już Ci nie powiem. Kwestia gustu :)Cytat:
Napisał piećka