[156] czy mierzył ktoś przyśpieszenie do 100
Chociaż mam lekką nogę bo juz z tego wyrosłem, to ostatnio za namową kolegi postanowiłem przedmuchac pajęczynki benzynką, by przy okazji przekonać się że nawet z tego niezła frajda. Na początek postanowiłem zmierzyć przyśpieszenie.
Wychodzi że jakby o sekundę lepsze od danych fabrycznych, ale mierzyłem sam bez pomocy, więc mogłem w stresie :) dokładnie nie zmierzyć. Ponadto nie przystoi to trochę Alfie, bo ma swoje lata.
Kolejna sprawa. Czy lepiej do tej prędkości rozpędzać się na dwójce? Czy też po drodze lepiej trójkę wrzucić i w momencie wkładania biegu stracić cenny czas, ale może uzyskać lepszą siłę ciągu silnika czyli moment.
Re: czy mierzył ktoś przyśpieszenie do 100
Cytat:
Napisał tomkap
Chociaż mam lekką nogę bo juz z tego wyrosłem, to ostatnio za namową kolegi postanowiłem przedmuchac pajęczynki benzynką, by przy okazji przekonać się że nawet z tego niezła frajda. Na początek postanowiłem zmierzyć przyśpieszenie.
Wychodzi że jakby o sekundę lepsze od danych fabrycznych, ale mierzyłem sam bez pomocy, więc mogłem w stresie :) dokładnie nie zmierzyć. Ponadto nie przystoi to trochę Alfie, bo ma swoje lata.
Kolejna sprawa. Czy lepiej do tej prędkości rozpędzać się na dwójce? Czy też po drodze lepiej trójkę wrzucić i w momencie wkładania biegu stracić cenny czas, ale może uzyskać lepszą siłę ciągu silnika czyli moment.
Mogłeś osiągnąć lepszy wynik z kilku powodów:
1) przekłamanie licznika, czyli nie osiągnąłeś jeszcze 100km/h w rzeczywistości, mimo, że prędkościomierz był innego zdania :)
2) pomiarów zazwyczaj dokonuje się obciążając samochód dwoma osobami i 20l paliwa, Ty wspomniałeś, że jechałeś sam, więc znów wynik na Twoją korzyść :)
Oczywiście pomijam inne sprawy, typu ciśnienie w oponach, dokładność pomiaru czasu, warunki atmosferyczne oraz prostą, być może było minimalnie z górki :)
Jakkolwiek fajnie, że udało Ci się osiągnąć dobry wynik, bo świadczy to o tym, że mimo wieku, o którym wspomniałeś Twoja Alfa śmiga jak ta lala :)
Ja również muszę przeprowadzić taki test rozpędzania 0-100km/h, jak znajdę chwilkę czasu i tzw wenę :)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. czy to znaczy, że nasze Alfy osiągną 100km/h już na II Biegu? Nawet nie miałem o tym pojęcia :)