-
felgi i opony do 147
Witam.
Ponieważ zbliża sie wiosna zacząłem rozglądać się na felgami i oponami letnimi do mojej 147. Po dość długich poszukiwaniach wybór padł na Oz Vawe.
http://allegro.pl/felgi-oz-vawe-17-h...161181854.html
Ten producent felg robi najbardziej zbliżony rozstaw śrub do 147- 5x100. Czy przy zmianie rozstawu na 5x98 wystarczą same śruby pływające, czy trzeba wykonac jakieś dodatkowe modyfikacje? W jaki sposób dobrać pierścienie centrujące?
Jeśli chodzi o opony to zdecydowałem sie na 205/50/R17. Jaką wybrać szerokośc felgi (7" oraz 7,5") do takiej gumy i jaki ET żeby to jakoś wyglądało:) Proszę o pomoc w ogarnięciu tematu.
-
Zdajesz sobie sprawę że cena tu jest za szt czyli komplet felg wyniesie prawie 3600zł. Musisz zwrócić uwagę na średnicę otworu centralnego - musi być = lub > niż 58,1mm. Jeśli jest większy to potrzebujesz pierścienie centrujące i wtsdy dobierasz je tak że średnica zewnętrzna odpowiada otworowi w feldze a średnica wewnętrzna wynosi 58,1mm. Jeśli masz mieć 205/50/17 to możesz śmiało brać 7,5" i ET35.
-
Oczywiście wiem ile kosztują, ale czego to nie robi sie dla AR ;) Dzieki za konkretną odpowiedź. Czy same śruby pływające wystarczą do zamocowania tych kółek?
-
Sruby pływające i pierścienie centrujące. Jeśli chcesz ładne felgi do 147 pomyśl o tych: http://allegro.pl/felgi-z-oponami-al...163593999.html
-
Nawet podobny wzór;) ale felunek 18" i ten profil opony dla mnie na nasz drogi to juz za wiele hehe. 17" to max na co sobie pozwole:)
-
Pominę fakt wydawania 5k zł na koła specjalnie do Alfy ale równocześnie nie dedykowane, i zły rozstaw, i rozmiar gumy też lekko dziwny.. bez sensu.
Jak bym miał wydawać tyle kasy na koła to.. nie wydał bym tylko kupił w/w propozycję, lub poszukał jakichś innych za nawet 1500 zł z oponami do jazdy można znaleźć.
Jeśli chcesz sprawić Alfie taki drogi prezent to kup felgi dedykowane - 5x98 i odpowiednie ET, no i najlepiej z oryginalnych wzorów ale co się komu podoba, wzór a'la tamte OZ to były modne ale lata temu..
Opony 215/225 na 45 markowego producenta - GoodYear, Dunlop itp.
Swoją drogą, nie wiem jaka jest różnica w komforcie 205/50/17 ws. 225/40/18, tz. wiem = żadna :).
Kup ładne 18"stki, dobrą gumę i śmigaj a nie zastanawiasz się nad czymś takim.. :/ ale ja się tam nie znam :)
-
Jeszcze srednica otworu centrujacego jest istotna, ale ja mozna zmienic pierscieniami :). ET mozesz chyba wybrac, wiec tu nie masz problemu. No i of kors sruby plywajace.
Wzor felg fajny, chociaz kiedys O.Z. byly ladniejsze niz teraz ;) - jak masz kase to brac ;] Zreszta kupujac nowe felgi mozesz chyba podac model samochodu i oni dobiora odpowiednie dla Ciebie - jak cos bedzie nie tak to wracasz do nich i prosisz o wymiane, bo ewentualny zly dobor to ich wina ;)
A co do opon, ktore chcesz zalozyc - seryjnie sa 215/45/17 - i tego bym sie chyba trzymal - mam u siebie takie i nie ma tragedii. Wsadzajac 205/50 wlasciwie nic nie zmienisz - nadal bedzie dosyc twardo. Taki urok wiekszych felg.
-
Jak masz tyle gotówki to nawet bym się nie zastanawiała i od razu brała te które polecił Ci drift-r. Ładne, oryginalne, z dobrą oponą. Pewnie można by było jeszcze coś stargować. A przede wszystkim nic nie musisz kombinować z 5x100. A jeśli nie pasują Ci 18" to poszukaj jakiś 17" dedykowanych. Z resztą, przede wszystkim to Tobie mają się podobać :)
Pozdrawiam!
-
Kupuj jakieś inne, a nie te dedykowane. Te OZ są fajne, ale z takim budżetem znajdziesz ciekawsze z 5x98. I nie bierz używanych za 2600 tak jak Ci polecają. Za taką kasę, którą masz na same felgi OZ, naprawdę możesz wyhaczyć dobrą nową felgę i opony do tego. Także pomyśl nad tym.
-