-
[156] sprzęgło
Witajcie alfoholicy klimę zrobiłem jeden z czujników nie załączał, i teraz jest ok, ale pojawił się problem ze sprzęgłem najpierw pedał był miękki, dziś po staniu w ukochanym korku, zrobił się twardy, a tera bierze przy samej podłodze i to z welkim oporem, byłem na przeglądzie było ok ale dziś się zdrzaźniłem co to może być ??? czyżby docisk lub pompka od sprzęgła (sprzęgło hydrauliczne?????)pozdrawiam
-
a wystepuje grzechotanie przy 2-3 tys obrotów?
-
-
Pewnie masz pompę sprzęgła do wymiany, albo układ się zapowietrzył
-
A sprawdzałeś poziom płynu w zbiorniczku ?- pamiętaj, że hamulce i sprzęgło są zasilane płynem z tego samego zbiorniczka.
-
byłem dziś u mechaników 2 niezależnych między innymi w aso i do wymiany jest.....................tarcza sprzęgła. Obaj to potwierdzili ale przy stanie licznika 170.000 tyś dziwne ale prawdziwe. pozdrowionka dobre spostrzeżenie dla innych. Może ktoś ma dostęp do tańszych cześci do alffetty 156. POZDRAWIAM ŚWIEŻY UZYTKOWNIK ale SZCZĘŚLIWY :lol: :D :D :D
-
Z tego, co pisałeś to pedał sprzęgła zaczął chodzić ciężko, więc nie rozumiem co ma do tego tarcza sprzęgła. Jak pada tarcza to pedał chodzi normalnie, ale samochód nie ciągnie jak powinien, bo się sprzęgło ślizga - no ale mechanicy w ASO pewnie wiedzą lepiej. :wink:
-
tak padła tarcza i docisk razem, byłem u mechaniorów i sprawdzali wiec może takie są objawy, w poniedziałek idzie na kanał dopiero niestety
-
u mnie podobnie. pedał jest twardy przed uruchomieniem auta, po odpaleniu jest już (no nie tak do końca) ok
w sprzęgle jak dobrze rozumiem działa układ hydrauliczny więc chyba tam lezy przyczyna.
na chłopski rozum biorąc sam wątpie żeby tarcza coś miała do rzeczy, a znając ASO to i by kazali połowe części wymienić :evil:
-
wina była po stronie łożyska oporowego, zablokowało sie, i nie chciało odbić, ale teraz jest ok. Szerokiej drogi bracia alfiarze :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: