-
Zakup 166
Witam,
Zarejestrowałem się u Was, gdyż zauroczyłem się AR 166. Do rzeczy, planuje po sprzedaży mojej E30 przesiąść się do alfy i tu potrzebuje pomocy od użytkowników tych modeli. Na co zwracać uwagę przy kupnie? Pojęcie jeśli chodzi o auta to jakieś mam, tylko czy ten samochód ma jakieś bolączki, jakieś ukryte wady? Z tego co wyczytałem to jest dosyć delikatne zawieszenie w porównaniu z innymi markami, ale to mi nie przeszkadza. Jak wypada serwis takiego samochodu przez kierowcę? Da radę samemu działać, czy trzeba w razie awarii oddawać do serwisu? E30 praktycznie złożyłem sam i nie miałem większych problemów, ale 166 to już pokłady elektroniki :P
Dzięki za uwagę,
Pozdrawiam Kuban
-
-
Najpierw określ chociaż kwotę zakupu, jaki rocznik i najważniejsze jaki silnik.
Jedne z ważniejszych elementów podczas oględzin to właśnie zawieszenie, szczególnie tylne (negatyw na kołach itp.)
-
Oj nie napisałem, szukam alfy I generacji po 2000 roku z silnikiem diesla. O negatywie wiem, znajomy mówił, że kosztowały go tuleje 400 zł.
-
Szczególną uwagę zwróć na :
- zawieszenie - najpierw zaczyna skrzypieć jak stara wersalka to oznaka pierwszych luzów, jeśli jest cicho można przyjąć,
że jakiś czas powinno być ok, zwróć uwagę na ustawienie tylnych kół, jeśli jest tak /-\ to do wymiany tuleje,
- nagrzewnica - czy nie cieknie, po zdjęciu tapicerki z boku konsoli będzie widać czy mokro,
- maglownica - czy nie ma luzów i czy już się nie poci,
- zamki drzwi - praktycznie wszystkie padają po jakimś czasie, siłowniki nie ryglują,
- czy są karty z kodami, brak kodu do ics to min. 200pln w serwisie w celu uzyskania kodów, plus kody do nawigacji kolejne
200pln ale tego nie bierz pod uwagę brak płyty navi na Polskę więc nie ma to większego sensu wbijać się w koszty no
chyba, że chcesz mieć aktualną godzinę, która jest aktualizowana poprzez gps ale i na to podobno jest sposób
odłączając navi,
- czy temperatura wody osiąga 90C, jeśli jest inaczej termostat do wymiany,
- nie wspominam o rozrządzie kwestia obligatoryjna,
Ja się z innymi niedomaganiami na razie w swojej 166 2.4jtd nie spotkałem także piszę z czym do tej pory miałem do czynienia. Zapewne chłopaki jeszcze coś dorzucą ze swoich doświadczeń.
Pozdrawiam i fajnie, że się nawróciłeś :) udanego zakupu :)
-
Jak JTD to i turbinka. Jak wsiądziesz i rozgrzejesz auto to zafunduj wskazówce obrotomierza zwiedzanie czerwonego pola. A po chłopsku sprawdz czy turbina nie przeładowuje a co za tym idzie czy zmienna geometria nie jest zapieczona a co sie wiąże z wymiana bądz regeneracją turbiny.
Jak rozgrzejeasz auto to pompa oleju lubi grzechotać. Niby to nic powaznego ale zawsze mozesz użyc tego jako argument to zbicia ceny ( nowa tylko ASO i 600 zł )
-
Dołącze się, szukałem ale jakoś ciężko mi idzie:
Jak rozpoznać 166 po pierwszym mini-lifcie? Chodzi mi o to żeby rozpoznać po zdjęciach zanim pojadę obejżeć auto, wiem że to po roczniku 2000 (swoją drogą od jakiego miesiąca?) ale sporo osób ma wpisane jako rok produkcji pierwszą datę rejestracji...
-
te minilifty, daty produkcji to proponuje odsunąć na drugi plan bo to i tak juz są stare samochody, wazne jest w jakim stanie jest dany pacjent i wyszukać najlepiej auto bezwypadkowe, zeby blachy były równe a reszte to sobie naprawisz...
jtd sprawia najmniej problemów (własciwie sie nie psuje) ale tez 166 z tym silnikiem to po prostu włoszka bez temperamentu i zycia, taki traktorek w ładnym opakowaniu..
-
Ok, dziękuję za odpowiedź, zdaje sobie sprawę że stan jest wazny lecz zależy mi również na skrzyni 6 która występuje w serii po tym minilifcie. Dziś oglądałem 2.0 Twinspark u siebie w mieście (swoją drogą niezła padlina to była) to miała skrzynię 5 biegów a auto rocznik 99. Silnik albo JTD albo 2,5
-
obejrzyj też auto od spodu, czy nie ma rdzy bo lubi się od podwozia za 166 zabierać