-
Dym przy dodawaniu gazu
Witam, od krótkiego czasu jestem właściecielem Alfy 147 w deaslu 1.9JTD no i pojawił się problem. Otóż przy dodawaniu gazu z rury idzie czarna chmura - mieliście coś takiego u siebie? Co to może być? Czy to jakaś szczelka puściła, czy (co gorsza) do naprawy będzie turbina?
-
Użyj opcji szukaj, było kilka tematów odnośnie dymienia.
-
Rura od turbo - ic, jak peknie bardziej to bedzie zero mocy i motor engine failure, ew wtryski. Jak wyzej szukajka ;)
-
diesel bez DPF tak ma ciśniesz gaz=duża dawka paliwa, silnik wszystkiego nie przepali i wypchnie czarną chmure dymu, ale tylko w momencie dużej naglej dawki
jeżeli masz straszną ilość tego dymu (jak z ikarusa) i spadek mocy, to jak poprzednik napisał mogla pęknąć r€ra na odcinku od turbiny do kolektora dolotowego,
jeżeli nic nie pęklo to sprawdź opaski na poszczegółnych połączeniach między turbiną a kolektorem czy przypadkiem któraś nie jest luźniejsza,
wtedy powietrze lubi też uciekać bokiem, wystarczy wymiana lub dokręcenie,
-
a co jest jak po dluzszej jezdzie w miescie, wyjade na obwodnice, wcisne gaz do dechy i puszcza bąka...za chwile wcisne znowu do dechy juz widac tylko ciemne spaliny ,nawet nie czarny dym tak jakby zakurzy na szaro ,a nastepnym razem juz na prawde musialbym sie mocno wysilic zeby zobaczyc jakis ciemny obloczek zaraz za zderzakiem ?
-
Może kat sie zapycha?! Nic innego nie przychodzi mi do głowy bo spaliny raczej po mieście się nie kumulują :)
-
Ja mam dokładnie to samo i winny jest a raczej jego brak filtr czastek ktorego nie mam no i sobie dymi:D raz wiecej raz mniej zalezy jaka ropcia sie trafi :D