-
Kłopoty z temperaturą
Mam taki problem. Podczas normalnej jazdy wskaźnik temperatury jest pomiędzy 50-50 stopni i z nawiewu wypływa lekko ciepłe powietrze. Gdy się zatrzymam i stoję temperatura wzrasta do 90 stopni i z nawiewu leci bardzo ciepłe powietrze. Gdy ponownie ruszę po jakimś czasie temperatura znów spada do 50-60 stopni. Czy to będzie tylko termostat czy coś więcej, a może coś innego?
-
Wydaje mi się że termostat. U mnie tak było, tyle że w 166 no ale chyba taka sama zasada działania termostatu.
-
Jest to wina termostatu lub czujnika temperatury. Ja wymienilem to i to. Na forum jest temat poswiecony tylko termostatom, nawet niedawno ktos pytal o to samo wiec warto uzyc opcji szukaj a wszystkiego sie dowiesz.
-
Termostat do wymiany. Czujnik nie nawala bo skoro temp na wskaźniku spada i temp nawiewu spada to wszystko się zgadza. Po prostu w trakcie postoju chłodnica nie jest opływana strumieniem powietrza tak jak w trakcie jazdy dlatego woda się nagrzewa. A woda ciągle idzie dużym obiegiem (przez chłodnicę) dlatego to czy samochód stoi czy jedzie ma znaczenie. W trakcie jazdy woda się chłodzi i przez to w nagrzewnicy powietrze nie jest nagrzewane wodą o temp ~90st tylko wodą o temp 50-55st tak jak piszesz. Tyle:)
-
Wymieniłem termostat (w komplecie był czujnik) i wszystko jest już OK. Dzięki wszystkim za pomoc!