-
sonda lamda fes
witam moze nie o alfie będę pisał ale blisko . Fiat punto . mianowicie podłączyłem siostry punto pod fesa i błąd p0130 czyli za wysoki sygnał sondy , zakupiłem nową i problem dalej istnieje zamieniałem je stronami bo jest dwie i nic to nie zmieniło silnik 1.2 8v w gazie rok 2003 i tak napiecie sondy za katalizatorem to 0.8v a napiecie sondy przed katem to 4,9v czy to jest prawidłowa wartosc zamieniałem sondy miedzy sobą i nie było róznicy
-
Przed katem sonda powinna mieć średnie 0,45 V z sinusoidalnym przebiegiem 0,1-1 V a za katem średnie takie samo, tylko że płasko. Stronami ich się nie powinno zamieniać. To 4,9 V to jest zwykle peak przy hamowaniu silnikiem do mierzenia pojemności tlenowej (sprawności) kata przez sterownik. Jeżeli sonda wymieniona nie jest oryginalna BOSCH - masz odpowiedź. A jak nie to sprawdź kata i przepływomierz.
-
sonba bosch czyli co moze byc jeszcze przeplywka ?
-
Zrób mu reset parametrów adaptacyjnych, w FESie 3.4 jeżeli ten sterownik jest za free to masz prawidłowo obliczone masy powietrza i łatwo przepływkę sprawdzić. Do tego warto wtryski na lanie, może któryś się zaciął i stąd podlewa.
-
mam fesa 3.3 pelną wesje auto ma lpg i na benzynie i na lpg wynik był taki sam