Witam, mam taki problem przy ruszaniu z 1 biegu, dziwnie szarpie i nie rusza płynnie czy to wina poduszki silnika?
I czasami jak wrzucę z 1 na 2 bieg to tez tak szarpnie (samochód zwolni) czy to normalne?
Printable View
Witam, mam taki problem przy ruszaniu z 1 biegu, dziwnie szarpie i nie rusza płynnie czy to wina poduszki silnika?
I czasami jak wrzucę z 1 na 2 bieg to tez tak szarpnie (samochód zwolni) czy to normalne?
Mam własnie taki sam problem i trochę mnie to zaczyna denerwowac? co moze byc tego przyczyna i ile moze kosztowac ewentualna naprawa?
Ale wy macie 2 różne silniki... Podajcie jakie macie przebiegi. JaTaNu dwumas, tarcza, docisk, łożysko oporowe, wysprzeglik były już robione. Spox a u ciebie czy sprzęgło miałeś już robione
U mnie sprzęgło było wymieniane tzn poprzedni właściciel to robił przed sprzedażą ale nie wiem czy dwumas też wymieniał czy nie. Teraz jakoś nie mam tego problemu rusza płynnie, wydaje mi się że po dłuższej jeździe tak ma że zaczyna szarpać. Ostatnio dużo nie jeżdżę wiec wszystko jest chyba ok, zobaczymy jak bedzie w trasie.
No offence ofc, ale może powodem jest po prostu mało wprawne operowanie pedałami gazu i sprzęgła. Albo jednego za mało, albo drugiego za szybko :rolleyes:
Mam podobnie. Przy ruszaniu szarpie, na 2 już tego nie ma. Przebieg mojego auta to 194 tysiące, sprzęgło robione niedawno. Nie słychać żadnego metalicznego dzwonienia przy gaszeniu. Kiedyś na regionalnym spocie rozmawiałam z kolegą który ma ten sam silnik co ja i również mu szarpie. Obstawiliśmy właśnie dwumas.. Jakieś pomysły?
Mogłoby to być przyczyną, gdyby problem był u jednej osoby, ale nie w takiej ilości przypadków. ;)
Pozdrawiam!
Mi do głowy przychodzą 3 rzeczy:
- wywalone gumy na wahaczach,
- poduszki pod skrzynia i silnikiem
- dwumas (ale przeważnie jak już ma dosyć to dzwoni przy gaszeniu i przy ruszaniu bez gazu delikatnie)
Luzów nie mam. Byłem dzisiaj na szarpakach.
Metalicznego dźwięku też brak przy gaszeniu jedynie szarpnie czasami silnikiem właśnie przy gaszeniu. Co poduszki silnika do wymiany? Jak tak to która :-P
Mi też szarpie jak ruszam bez gazu i czasem lekko zatrzesie przy gaszeniu. Sprawdź wieszaki tłumika, po ich wymianie to szarpnięcie przy gaszeniu zmalało do minimum. Przy ruszaniu obstawiam zjechany docisk bo sprzęgło też mam na wykończeniu (twardo w korkach, koniec ruchu skokowy, brak precyzji). Już zakupiłem i po świętach wymiana, zdam relacje co i jak.
Po wymianie sprzęgła. Wszystko cacy, działa idealnie.