-
1,9 JTDm brak ładowania
Witam
Od dzis a może nawet od wczoraj świeci mi się kontrolka braku ładowania - potwierdzone miernikiem - zero reakcji przy dodawaniu gazu - tylko słabnący akumulator.
Mogę coś na szybko sprawdzić - jakiś kabelek czy coś?
Nie chce wyciągać alternatora bo kiepskie dojście - jak nic nie wymyślę to pojade jutro do gościa od alternatorów i już.
-
jak nie ma prawidłowego zasilania to zawór regulacji ciśnienia albo np czujnik doładowania a być może nawet coś innego właściwie wszystko będzie nieprawidłowo obsługiwane przez ecu. powinna też się zaświecić kontrolka check engine ponieważ powinny wyskoczyć błędy z czujników które mają inne niż potrzebne do prawidłowej pracy napięcie...
-
FES nie wykazał żadnych błędów - mam w miarę świeży akumulator - więc póki nie zacznie padać to czujniki błędów nie pokażą.
-
stawiam na alternator,poprostu jakies diody siadly,masz oslone pod silnikiem?jesli nie to tym bardziej jestes narazony na uszkodzenie alternatora a jesli masz to poprostu sie popsul:)
-
w zeszły weekend miałem to samo, z czasem komputer poinformował mnie o wyłączeniu airbagów, hill holdera, VDC itd. wymieniłem fabryczny jeszcze akumulator i okazało się, że nadal nie ma ładowania. podjechałem do autoital w katowicach i zdiagnozowali alternator. teraz wszystko hula jak należy :)
-
mnie też to oświeciło...obstawiam alternator. u mnie wymieniono łożysko w alternatorze i jeszcze jakąś małą pierdołkę. mechanik-elektryk z częściami skasował 200 zł.
-
Chyba jakas plaga padających alternatorów. Mi wczoraj się zaświeciła kontrolka akumulatora na wyświetlaczu.
-
Tak więc alternator wysiadł, wg mojego mechanika to częsta przypadłość 159. U mnie prawdopodobnie szlag trafił sprzęgiełko, ale to się okaże jak go zawiezie do regeneracji. Masakra.
-
U mnie padł alternator - po prostu się spalił
koszt regenerowanego z wymiana 600netto :(
-
To mnie dopadł tez problem tyle ze u mnie wygląda to tak.Na stole ladowanie na alternatorze 14.4V wkładam alternator do auta i tu pokazuje juz 12.4V .Przewody sprawdzone jest ok.I być tu mądry. Może ktoś miał taki przypadek bo nowy alternator 900 zł