-
Problem z hamulcem
Witam, mam problem z hamulcem otóż kiedy hamuje z większej prędkości (już przy 90-100 km/h) delikatnie wyczuwam pod pedałem hamulca ABS (nawet przy suchej nawierzchni), oprócz tego pedał jest wysoki i hamulec jest bardzo kiepski, nie ma mowy o szybkim zatrzymaniu. CO może być przyczyną? Czy to pompa ABSu? Z góry dziękuję!
-
Nie znam się na tym , lecz sprawdziłbym klocki , tarcze , płyn hamulcowy , potem dopiero "zbadał" ABS.
Pozdrawiam
-
zapomniałem dodać, że właśnie klocki, tarcze oraz płyn były sprawdzone i wszystko jest ok tylko problem został ;/
-
Czyli sprawa tkwi głębiej........
Chciałbym pomóc , lecz wybacz.....nie mam koncepcji i to były najprostsze rzeczy które mi do głowy przyszły :)
Może ktoś będzie wiedział tu więcej i pomoże w miarę możliwości :)
Powodzenia :)
-
Ostatnio na forum czytałem przypadek, gdzie zbyt natarczywy ABS spowodowany był zasyfionym (uszkodzonym?) czujnikiem absu w kole..
-
A jak wyglądają twoje opony.
Bo jak za mocne sliki to tak właśnie się hamuje z ABS-em.
-
na pewno nie jest to wina opon, gdyż są one w dobrym stanie można jeździć na nich jeszcze spokojnie 2 sezony. Co do czujnika ABS w kole czy jest to możliwe skoro problem pogłębił się już do tego stopnia, że przy każdej próbie hamowania hamulec jest wysoki i czuć ABS nawet przy prędkości 30 km/h.
-
Czujniki ABSu mogą być zasyfiałe- stare klocki nadmiernie pyliły i syf na nie poszedł dla przykładu, ale powodów brudu może być wiecej
A jak z pompą hamulcową, próbowałeś rozpędzić się do 80 i dać ile się da w pedał hamulca (awaryjne hamowanie), jeżeli będzie wtedy normalna reakcja to pompa niedomaga i przy delikatnym operowaniu pedałem ciśnienie jest za małe
-
próbowałem, tego i nadal było to samo
---------- Post added at 19:38 ---------- Previous post was at 19:14 ----------
a jak sprawdzić/wyczyścić te czujniki ABS?