Witam.
Jakiś czas temu rozpocząłem nieśmiałe na razie poszukiwania nowej Belli. W związku z tym mam kilka pytań i liczę, że szanowni koledzy trochę mi rozjaśnią pewne kwestie. Mianowicie:
1. Standardowe fotele w 156 uważam za bardzo wygodne. Jak oceniacie fotele od wersji Ti? Nigdy nie miałem okazji w takich usiąść i nie wiem, czy są tak samo wygodne, czy może nawet lepsze? Nie wiem po prostu czy traktować pakiet Ti jako cechę pożądaną czy raczej je omijać :) Minusem na pewno jest brak podłokietnika u kierowcy :P
2. Jak sprawują się w 156 reflektory ksenonowe? Mam na myśli oryginalne, ze spryskiwaczami, a nie jakieś przeróbki. Z tego co pamiętam w zwykłych lampach lubią się palić żarówki. Czy takie problemy też występują w ksenonach? Jakie ewentualnie są koszty ich eksploatacji? No i najważniejsze - czy świecą dużo lepiej od standardowych lamp halogenowych?
3. W jakich wersjach występował Nivomat i czy jest możliwość sprawdzenia czy auto go posiada bez dostępu do kanału? Bardzo podobają mi się nakładki progowe ze sportpacka - a czy w każdym sportpacku jest Nivo?
4. Jeśli miałbym auto bez oryginalnych nakładek progowych to czy są problemy z ich zamontowaniem? Zapewne ciężko będzie gdzieś takowe dostać, prawda? A jeśli znalazłbym gdzieś używane to czy jest problem z ich demontażem?
5. Przy zakupie w grę wchodzą jedynie JTD 16V lub 20V. No i tutaj pojawia się kolejny dylemat - ku czemu się skłaniać? Sporo się naczytałem tutaj na forum i bardziej podobałaby mi się charakterystyka 20V, ale mam pewne obawy odnośnie spalania. Póki co większość śmigam po mieście i to w miarę krótkie dystanse - 5-7 km. Czy są jakieś zauważalne różnice w szybkości się nagrzewania motorów 1.9 i 2.4? Diesel raczej nagrzewa się wolniej od benzyny, prawda? Obecnie jeżdżę benzyniakiem i nawet przy -20*C po przejechaniu dosłownie 1 km leciało już ciepełko - a tutaj jak będzie? I jak w takim razie może kształtować się spalanie w jednym i drugim - biorąc pod uwagę najczęstsze dystanse w mieście 5-7km bez korków?
Na razie tyle pytań się uzbierało. Z góry dzięki za pomoc :)