12 załącznik(i)
Dodatkowa navi/mp3/dvd otwierana ze schowka
A więc to taki mój mały projekcik zaprezentowany w opisie mojego auta w dziale "Nasze Belle". Robi się tam mały bałagan ze względu na pytania w tej kwestii więc otwieram nowy temat. Proszę zgłaszać uwagi, pomysły.
Projekt realizowałem jakoś od listopada zeszłego roku. Tak, sporo minęło a to takie gówienko. Ale zabawy mnóstwo a czasu brak. W końcu to dodatek. W miniony weekend ukończyłem i przetestowałem.
Koszty i jakość wskrzeszenia lub chociaż wykorzystania oryginalnego wyświetlacza zbyt duży. Odpuściłem. W dodatku teraz wyświetlacz pełni funkcję navi i odtwarzacza muzycznego lub dvd jak ktoś woli. A nawigacja wgrywana i aktualizowana najnowsza jaką chcę.
Bazą jest kupna nawigacja 5" z windows CE. Zabudowana obrotowo w schowku który niemal nic nie stracił z funkcjonalności. Całość zajmuje jakieś 20mm. Z czego ~8 ma pokrywa. Tak więc niewiele to wystaje od środka. Mechanizm na sprężynie zwalniany suwaczkiem widocznym w rogu. Proste i skuteczne. Całość jest tak zaprojektowana że można w każdej chwili pda wyciągnąć i oddać na reklamację lub zmienić. Wyjście słuchawkowe oczywiście idzie do ICSa :D a usb do popielniczki. Robi to za ciągłe ładowanie i jak będę chciał to podchodzę z lapkiem zmienić soft, navi albo muzę. Nie muszę nic wyciągać. Przy okazji obok USB dodałem jeszcze dodatkowe wejście audio. Tak na wszelki wypadek. Odpowiedni sofcik na pda i możemy jednocześnie słuchać muzyki i mieć uruchomioną nawigację. Wszystko ładnie gra, nie zamula i pięknie słychać w fabrycznym DSP :D w dodatku jak zadzwoni telefon to ładnie jak fabryka przykazała wszystko się wycisza.
Nawigacja ustawiona lekko pod kątem żeby słońce nie padało na wyświetlacz. I całość skierowana do kierowcy. Tak aby choć trochę utrzymać harmonię z konsolą środkową.
Myślę że forma przystępna. Moim zdaniem akceptowalny dodatek do 166. Ale za to bardzo praktyczny.
Na razie mam zrobiony projekt 3D z dokumentacją wykonawczą do samego korpusu nawigacji. Resztę rzeźbiłem na bieżąco. Mogę to udostępnić zainteresowanym na maila. Jeżeli chodzi o dokończenie projektu na kompie i zrobienie manuala to możliwe że tak zrobię jeżeli będzie duże zainteresowanie a ja znajdę czas.
Póki co jest tyle co jest. Mogę oczywiście opisać resztę i podpowiedzieć co gdzie i jak.
Zaznaczam jednak że jest to zadanie dla zaawansowanych majsterkowiczów.