-
Ucieczka płynu chło.
Witam serdecznie .Mam problem z"znikającą wodą"płynem z uk ladu chłodzenia w mojej Alfie 156 1.9 140KM po lifcie z 2003/pażdziernika.Dolewam od 3 dni około 0,5l po przejechaniu 50kilometrów po mieście.Brak wycieków na ziemi,nie dymi,płyn w zbiorniku czysty,brak możliwości sprawdzenia samemu pod blokiem,dopiero 5.04 termin do ITAL AUTO w Katowicach.Proszę o rady.Jestem z Zabrza.Julia to moja Alfa jestem dumny że ją mam od 2 lat.Pozdrawiam Wszystkich co kochają ALFY.
-
Odpal maszynę i na postoju niech z 15 min popracuje na wyższych obrotach. Powinien pojawić się gdzieś wyciek. Jeżeli nie to mamy problem z głowicą.
-
Wczoraj chodziła 30 min i nic, też myślę że to głowica bo na zewnątrz nie widać wycieków a od dołu nie widzę
-
tez mi ubywa ,ale ostatecznie zostaja na poziomie ponizej minimum i tak sie utrzymuje ,jakie bylby zauwazalne skutki oprocz ubywania plynu ,gdyby byla to glowica ? ,u mnie w zbiorniku nie ma sladow oleju plyn jest czysty ,pod korkiem nic sie nie zbira ,a wyciekow tez nie widze
-
Sprawdź dokładnie chłodnice, zwłaszcza na połączeniach aluminiowych rurek ze zbiorczym plastikowym kolektorem. Tez kiedyś miałem takie objawy ubywającego płynu, wycieków nie mogłem zlokalizować, w końcu zauważyłem niewielkie zawilgocenie na chłodnicy i to było przyczyną.
-
U mnie też zostaje 0,5 cm poniżej minimum i wszystko tak jak u Ciebie
-
U mnie to samo ale widać że kapie z termostatu (wąż pod termostatem ma jasną plamę) i pewnie paruje, dlatego nie widać plam pod samochodem. Popatrzcie na termostaty.
-
Dobra myśl Sprawdzę to,ale zauważyłem teraz że rura pod rurkami z klimy zlewej strony na dole jest wilgotna jakby mokra czy to rurka z chłodnicy a może jakaś inna z oleju?
-
zrób może zdjęcie bo "rur pod rurkami" trochę jest :P
-
Pod rurkami od klimy są przewody doprowadzające płyn chłodniczy do chłodnicy oleju, która znajduje się przy filtrze oleju. O te rurki chodziło?