-
Trzęsie się kierownica
Witam,
w swojej Belli mam taki problem ze powyżej 100 km/h zaczyna się trząść kierownica a przy hamowaniu trzęsie się podwójnie :)
na forum wyszperałem że moze być to wina przegubu wewnętrznenego.
Co według Was może mieć jeszcze na to wpływ (krzywe felgi, zbieżność drązki?) i czy w Trójmieście znajduje się jakiś lekarz (na kieszeń studenta) który mógłby uleczyć moja Alfe ? :)
Jeśli okazałoby sie ze to właśnie wina tejże części to jaki mógłby być przewidywalny koszt naprawy licząc części plus wymianę?
Pozdrawiam
Danonek :)
-
raczej nie przegub wewnętrzny ponieważ on daje znać o sobie tylko przy przyspieszaniu, przy hamowaniu już nie, chyba że jest tak bardzo zniszczony ale nie wydaje mi się, bardziej krzywa tarcza hamulcowa, felga, uszkodzona opona.
-
Stawiam na zwichrowane tarcze hamulcowe...
-
Te bym się z przedmówcami zgodził. Tarcze , może warto podjechać na początek do gumiarza , żeby wyważyć koła i napompować je pod prawidłowe ciśnienie, przy okazji gumiarz oceni stan opon itd. Jesli to nic nie da to napewno nie zaszkodzi...
-
też myslałem o tarczach, ale przecież przy przyspieszaniu i ciągłej jeździe też trzęsie (powyzej setki) a przecież wtedy sie nie hamuje.
-
jeżeli źle rozłożona jest masa to będzie telepać, zobacz że gumiarze dają ciężarki na felgi, właśnie po to by zrównoważyć moment obrotowy poprawniej mówiąc moment siły.
-
Najpierw koła! Idź wyważyć i jak oponiarz będzie wyważał to obydwaj przyjżyjcie się czy felgi są proste i czy opony są równe. Opony potrafią się zdeformować od uderzenia w dziurę/krawężnik albo ze starości, robią się bąble. Na wyważarce jak koło będzie się kręcić to będzie widać czy nie chodzi na boki albo góra-dół. Miałem 4 razy taki problem jak Ty (praktycznie w każdym kupowanym samochodzie) i raz winne były krzywe felgi stalowe (i razem z nimi opony) i trzy razy opony, które poprzedni właściciele mocno obijali/zdzierali albo ze starości (gdy poprzedni własciciel jeździł tak delikatnie, że opona po dziesięciu latach miała bardzo dobry bieżnik, ale ze starości zaczęła się wypaczać - dotyczyło to dwóch kompletów opon: zimowego i letniego). I oczywiście gdy coś jest krzywe to wyważenie nic nie pomoże.
-
Jakieś pół roku temu znajomy do BMW założył używane tarcze hamulcowe, które jeździły wcześniej 1 miesiąc i zrobione było na nich 3 tys. km. Załatwił i założył mu je mechanik, a wyglądały jak nówki. Po odebraniu auta od mechanika jechaliśmy do pracy. Nie dało się jechać szybciej jak 40-50 km/h tak rzucało i trzęsło samochodem, że nie wspomnę o hamowaniu, bo nie dało rady utrzymać kierownicy. Efekt był taki, że po przejechaniu łącznie 70km do wymiany poza tarczami była przednia zawiecha, maglownica zaczęła cieknąć a konsola środkowa od tamtej pory niemiłosiernie trzeszczy. Na całe szczęście znajomy zapłacić musiał tylko za nowe tarcze, a resztę mechanior robił na swój koszt.
-
Najpierw sprawdzil by opony i stan felg a jak to nic nie da to stawiam na krzywe tarcze
-
Przegub wewnętrzny też może być padnięty, również półoś wybita w skrzyni ale to głównie w Sportronic (lewa strona). Lecz pierwsze to koła i przy hamowaniu na 99 % tarcze.