-
Blad sondy P0170
Witam mam pytanie zajrzalem wczoraj do elektryki i pojawil mi sie juz 2 raz ten sam blad PO170 blad sondy, nie powraca on od razu, tylko po przejechaniu okreslonych km. Spalanie jakos nie zauwazylem wiekszego , moze ten litr.... sprawdzalem dalej parametry fra i tra nie wiem ktory to teraz ale jeden mial na 1, a drugi byl na -15326. sprawdzalem dalej przeplywke przy odcieciu pokazala nie cale 300 kg/h, napiecie 3.5 V na wysokich obrotach troszke muli..... potem sprawdzilem napiecie sondy z nia jest raz tak ze oscyluje miedzy 0.44 a 0.48 a raz oscyluje prawidlowo zmiennie sinusoida.... wiec raz sonda dziala a raz na polgwizdka..... czy to juz powoli te 2 rzeczy padaja ?
---------- Post added at 10:19 ---------- Previous post was at 10:18 ----------
kontrolka na desce zadna sie nie pali
-
sprawdx czy Ci gdzieś nie ciągnie lewego powietrza, jeżeli nie to wymien przepływkę albo podmień sobie od drugiego alfisti
P0170 to za uboga/bogata mieszanka, przy odczycie błędu powinno byc napisane czy sonda wykracza ponad wykres czy poniżej
przy tym błędzie kontrolka nie świeci się
-
w opisie bledu jest napisane brak sygnalu z czujnika, jednak jak ja mocno przegazuje to sonda zaczyna pracowac, jakby raz chodzila a raz nie... to prawdopodobnie i sonda i przeplywka do wymiany? powietrza lewego nie ciagnie i slychac... a jak to jest bo czytalem gdzies, ze sonda wykancza przeplywke czy na odwrot? auto odpala normalnie
-
na odwrot jest z tym wykańczaniem
jeżeli po przegazówce sonda sie rusza to raczej ona też jest walnięta, ale zaczał bym od przelywki i od podmiany od kogoś kto ma spawną
bo może byc tak że jednak silnik ciągnie lewe powietrze o ktorym nie wiesz, przez co przeplywka pokazuje zaniżony wynik
w dziale 156 jest temat z opisem "tuningu" przepływki
robi sie dziurkę i przepływka na jakis czas ożywa
-
ma ktos na sprzedaz nowa przeplywke albo sonde boscha...? nr przeplywki 0280218019
---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:08 ----------
i jeszcze pytanie wartosci Tra i Fra jakie powinny byc...?
-
TRA - Addition factor row 1 +/- 40000 us
FRA - .............................. w okolicy 1
-
ja fra mam 1 a tra -15326 jakos to mam dobre parametry adaptacji?
-
mieszczą się w normie :) powiedzial bym nawet ze są bardzo idealne
-
a nie jest tak jak sonda albo przeplywka padaja to te wartosci sie zmieniaja nie niekorzysc...? wiec moze te czesci sa jeszcze dobre ale powoli siadaja?
-
żeby nie zaśmiecać powie mi ktoś co oznacze błąd p0130 który u mnie ciagle jest ?? sonda padła ??