-
Olej silnikowy - pytanie
Panowie. Proste pytanie.
Selenia Alfa 20k 10w40 czy zwykła Selenia 20k? Czy jest jakaś rażąca różnica pomiędzy tymi olejami?
Mój silnik to 2 litrowy t.spark z przebiegiem 99tyś, do tej pory jeździł na selenii, ale nie wiem na jakiej, najprawdopodbniej na 20k.
A może przerzucić się na zupełnie inny olej? Od razu mówię - tylko nie mobil!
-
tak trochę niegrzecznie zrobię, ale odeślę do działu 'Forum ogólne o Alf Romeo' i tam znajdziesz temat dotyczący oleju do każdej Alfy
jest tam dość obficie i rzeczowo opisane co stosować i do jakiego silnika
ja osobiście leję Valvoline MaxLife 10W-40
-
Dzięki za odpowiedź, znam ten temat, zaglądałem tam dość często :P A jeśli chodzi o różnicę między selenią 20k to tu jest odpowiedź:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,14687...Romeo.html?v=2
Myślę, że z moim przebiegiem spokojnie wystarczy zwykła 20k.
A znacie może jakiś sprawdzony sklep internetowy z tym olejem? I jeszcze pytanie dot. filtru oleju - Mann czy Knecht?
-
ja bym polecił Ci MaxLife, lub VR1 10W-60 albo jakiegoś Motula
-
10w60 jest dobry do silnikow ktore pracuja pod dlugim obciazeniem, jesli ktos jezdzi "normalnie" nie ma sensu lac takiego oleju.
-
Dokladnie. Albo to co poleca Kudlaty, albo Motul 6100+ 10w40. Sam smigam na takim.
A co do filtra, to JA zakladam KNECHT ale to jest to samo co MANN :)
-
mann czy knecht bez roznicy, w zestawieniu valvoline vs motul opowiem się minimalnie za motulem:) 6100+ 10w40
-
Chyba ostatecznie wybiorę motula. Dzięki panowie za rady! :)
-
moim zdaniem warto wlac 10w60 zawsze mniej bedzie ciepiał silnik z prostego powodu większe ciśnienie smarowania będzie. U mnie bardzo fajnie sie sprawóje a że lubie dokrecac do odcinki to inna sprawa. Dla testu zobaczcie jak sie zachowuje na palcach rozraty olej 10w40 po dobrym nagrzaniu silnika a 10w60, i dobry obraz pokazał by na jakims manometrze stanu pracy. Nie sprawdzalem tego w alfie ale mialem okazje potestowac to na 2.0 dohc turbo w lanci i roznica byla znaczaca!
-