Witam,
Mam banalny problem, otóż gdzie znajdują się świece w tym silniku, bo musze je wymienic. Dowiedziałem się, że niby jest ich tam aż 8 :shock: Tylko po co, aż tyle?
Printable View
Witam,
Mam banalny problem, otóż gdzie znajdują się świece w tym silniku, bo musze je wymienic. Dowiedziałem się, że niby jest ich tam aż 8 :shock: Tylko po co, aż tyle?
Po to że taka jest konstrukcja tego silnika i stąd też nazwa TS (Twin Spark) i wymienia się je co 100-120tys km, zamiast co 30tys km jak zwykłe. A świece są w głowicy, zdejm osłonę to zobaczysz listwę z cewkami i przewodami - po jej demontażu zobaczysz świece - tylko ich nie poukręcaj...
W innych autach świece też wymienia się co 100tkm, a jest tylko jedna świeca na cylinder, więc nie wiem co to miało dac?
W których i jakie świece? Jak już napisałem taka jest konstrukcja tego silnika te dodatkowe świece to tzw. świece dopalające
Można kupic świece np. Bosh Platinium, czy Ngk, Które wymienia iśe co 100tkm. Tylko ich cena jest nie mała :D
W alfie są właśnie świece NGK
Są też dostępne dużo tańsze świece po ok. 15-20 zł/szt np. champion, tyle że nie platynowe, więc należy je wymieniać częściej. Właśnie mam założone championy i nie widzę żadnej róznicy w porównaniu z platynowymi NGK. Poszukaj w sklepach albo na allegro.Cytat:
Napisał majster
Jak koledzy pisali na tym polega silnik TS...Cytat:
Napisał majster
System Twin Spark jest stosowany w samochodach Alfa Romeo. Polega on na zamontowaniu dwóch świec zapłonowych w każdym cylindrze silnika spalinowego.
Dwie świece dające dwie iskry zapewniają niezawodny zapłon mieszanki paliwowo-powietrznej, co wpływa na polepszenie pracy silnika. Zastosowanie podwójnego zapłonu pozwala także na podniesienie stopnia sprężania bez wystąpienia ryzyka spalania stukowego. Podniesienie stopnia sprężania wpływa bezpośrednio na uzyskiwanie większej mocy z jednostki napędowej.
Źródło: http://www.motofakty.pl/artykul/jaki...win_spark.html
jesli chodzi o dostep do świec to zdejmujesz pokrywe plastikową przykręcona na torxy sztuk 4...pod spodem będziesz widział cewki i kable do nich przypięte, ja żeby wyjąc świece musiałem wykręcić metlowe mocowanie które trzyma cewki, na imbusiki o ile pamiętam...
Świeczki powinny wyjść wtedy bez problemu, uwazj tylko zeby nie pomylic przewodów i kolejności podpięcia no i co najwazniejsze ostroznie z przykręcaniem świec....
Pozdrawiam