Katalizator a głośna praca silnika 2.4JTD
Witam ponownie,
Drodzy forumowicze otóż znowu mam problem :( przy obrotach powyżej 1500obr/min wewnątrz auta słychać dosyć nieprzyjemne "buczenie" (dźwięk jest podobny jak w autach po "tuningu" w których celowo usuwa sie tłumik). Jest to dosyć dziwny przypadek ponieważ owe buczenie słychać wewnątrz auta na biegu jałowym natomiast na zewnątrz nic zwykły odgłos silnika nic poza tym, co ciekawe podczas jazdy przy obrotach ok 2-3tyś to buczenie słychać podczas przyspieszania (dodawania gazu) lub hamowania silnikiem gdy jadę po płaskiej prostej drodze i idealnie wyrównam obroty silnika z prędkością ani nie przyspieszam ani nie hamuje silnikiem cisza zupełnie nie to auto jak ręką odjął...próbowałem ten problem podciągnąć pod przeguby wewnętrzne, ale ale z kolei na postoju też jest ten problem, sprawdzałem układ wydechowy tłumiki OK co zwróciło moją uwagę to katalizator jest już w kiepskim stanie zewnętrzne obudowy prawie nie istnieją, jest mocno wgięty ale nie dziurawy. Oto moje pytanie czy katalizator może być przyczyną takiej przypadłości?? Jak nie to co?? Myślę że w miarę dokładnie opisałem problem. Dzięki i pozdro