-
Czuła na paliwo?
Witam, już dawno zauważyłem, że moja alfa jest czuła na paliwo, tzn. (może przykładowo) tankowałem raz benzynę w Auchanie i dusił mi się na wolnych obrotach ciężko reagował na gaz jakby były zapchane wtryski ale kiedy tankowałem taką niby samą benzynę na statoilu (95) wszystko było już w porządku. I tu się rodzi moje pytanie bo parę samochodów jeździ na pewnej benzynie bez żadnych mankamentów no i zalałem ją do swojej gtv-ki i już zauważyłem, że zaczął czasami się przyduszać na wolnych obrotach, musi tak być? czy może coś dolać do paliwa żeby wtryski może przeczyściło? lub może znacie jakieś inne metody i czy w ogóle da się coś zrobić żeby moja gtv-ka reagowała na paliwo jak większość samochodów, czyli bez ''wybrzydzania''?
-
ja mam co prawda dieselka, ale też bardzo czuła na paliwo, raz zalałam na jakiejś nieznanej stacji, to zaraz kontrolka od wtrysków się zapaliła, dolałam uszlachetniacza i płynu do wtrysków, i tak nie mogło, czuć było pod nogą że samochód wolniej przyspiesza i się zbiera, aż się przestraszyłam że poszły wtryski, ale jak w końcu wyjeździłam to nieszczęsne paliwo i wlałam ze sprawdzonego źródła to kontrolka przestała świecić i autko odzyskało swoją moc, nigdy więcej takich kombinacji, teraz już wiem że nie ma co kombinować, parę groszy taniej a może być po wtryskach więc nie warto.
-
zmień świece, będzie dobra iskra, to będzie lepiej palić nawet 'gorsze' paliwo, unikaj 'tanich' stacji
-
o to jest jakaś wskazówka z tymi świecami muszę pogadać ze swoim mechanikiem on sporo czasu pracował w serwisie fiata więc alfy zna na wylot ( sam też jeździ alfą) i dopytam się dokładnie jak rozwiązać ten problem bo wiecie paliwo polskie po 4 zł to nie po 6;]
....a tak przy okazji to może ktoś zna świece godne polecenia tak żebym nie zbankrutował?
-
Zatankowałem ostatnio na Orlenie po przejechaniu może 500m zaczęły falować obroty na wolnych więc raczej Gtv jest czułe na paliwo
Świece - NGK Platyna